Počet zájemců o senátní křeslo se na Třebíčsku výrazně zvýšil

19. srpen 2018

Třebíčský městský úřad zaregistroval k podzimním senátním volbám ve volebním obvodu číslo 53 Třebíč devět kandidátů, o čtyři víc než před šesti lety.

Většinu kandidátů navrhly politické strany. Jediný nezávislý kandidát Stanislav Zíma předložil k registraci petici s 1400 podpisy. Věra Brabencová z městského úřadu v pátek řekla, že registrace byly v pořádku, nikdo nemusel žádnou kandidátku opravovat nebo doplňovat.

Za hnutí STAN bude kandidovat starostka Koněšína na Třebíčsku Hana Žáková, za lidovce se proti ní postaví pracovnice odběrového střediska pro dárce krve Marie Dudíková a za ČSSD Naděžda Dobešová.

Komunistickým kandidátem bude Marek Nevoral, který je okresním předsedou strany. Piráty bude zastupovat advokát Michal Šalomoun a hnutí ANO notář Miroslav Michálek. SPD pošle do voleb podnikatele Petra Paula, který za stranu kandidoval již v roce 2016 ve volebním obvodu Jihlava, ale neuspěl. Za Rozumné kandiduje lékař Vladimír Kotek. Občanští demokraté vlastního kandidáta nenašli. Už dřív oznámili, že podpoří starostku Žákovou.

Vítězem senátních voleb v roce 2012 v obvodu Třebíč byl František Bublan (za ČSSD). V prvním kole získal 27,4 procenta hlasů a ve druhém kole se ziskem 58,1 procenta hlasů porazil kandidáta komunistů Josefa Zahradníčka, který v první kole získal 26,97 procenta hlasů.

Volební účast byla v prvním kole 39,81 procenta hlasů, ve druhém kole 20,81 procenta hlasů. O senát se ucházelo pět kandidátů. Kromě sociálních demokratů a komunistů kandidoval i zástupce KDU-ČSL, ODS a hnutí STAN.

 

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio