Pochopení dopadu DAB+ na životní prostředí

14. květen 2021

Udržitelný rozvoj a uhlíková neutralita jsou hlavními cíli Evropské unie. V roce 2020 navrhla Evropská komise Evropskou zelenou dohodu, právně závaznou povinnost, ve které se Evropa zavázala, že bude do roku 2050 klimaticky neutrální. Cílem je, aby se Evropa stala prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě, a to prostřednictvím rozvoje a využívání čistších zdrojů energie a zelených technologií.

Při uskutečňování této vize musí hrát roli každé odvětví hospodářství - a vysílání není výjimkou. To se odráží v iniciativách, jako je skupina Evropské vysílací unie (EBU) pro udržitelné technologie ve vysílání.

V rozhlase se s rozvojem digitálního vysílání mění způsob přenosu a konzumace zvuku. Přechod z analogového na digitální vysílání je postupný proces, který představuje pro provozovatele vysílání výzvy i příležitosti, jelikož se snaží dosáhnout cílů udržitelnosti. 

V této souvislosti musí WorldDAB a jeho členové:

  • porozumět dopadům DAB+ na životní prostředí
  • porovnat tyto dopady s dopady jiných platforem (např. AM/FM, IP a digitální televize).

Cílem tohoto factsheetu je poskytnout členům WorldDAB vhled do této problematiky.

Více informací vám přinášíme v dokumentu níže, který pro vás přeložilo Mezinárodní oddělení Českého rozhlasu. Původní dokument je k dispozici zde.

autor: Zuzana Matějovská
Spustit audio

Související