Pocit bezpečí v našich nemocnicích není úplný. Kde hledat inspiraci ke změně? 

22. květen 2020

Představte si nemocnici, kde si o svém stavu můžete popovídat jako v kuchyni či se jejím areálem projít jako městskou pasáží, popisuje architektka Lenka Křemenová nemocnice, které vykročily na cestu k lepší péči o nemocné ve vlídnějším prostředí.

Během 20. století se nebývale rozvinula akutní léčba a schopnost lékařů zachraňovat životy. Stále ale zaostáváme v celostním přístupu k péči o naše tělo i duši.

„Nemocnice podle mě dnes splňují v Maslowově pyramidě potřeb pouze první příčku, čili potřeby fyziologické. Pocit bezpečí v nich není úplný. Do nemocnic se navíc dostává spousta lidí, kteří by tam nemuseli být. Takže než řešit to, jak vypadají nemocnice, tak na prvním místě nám v českém zdravotnictví chybí rozvrstvení, jak pečovat o své tělo,“ říká v ArtCafé architektka Lenka Křemenová. Jako vydařené příklady uvádí britskou Circle Bath Hospital či vznikající polikliniku v Miláně

Nejlepší nemocnice je ta, do které nemusíme.
Lenka Křemenová

Lenka Křemenová také v minulosti podnítila vznik občanského sdružení Design Help – za nemocnice vlídnější, jehož cílem bylo proměňovat nemocniční prostředí. Práci Lenky Křemenové možná znáte ve spojení s ateliérem A1 Architects, který před více jak deseti lety založila se svým spolužákem z Vysoké školy uměleckoprůmyslové Davidem Maštálkou.

Jak výstavbu takových nemocnice financovat a pomohou v péči o nemocné roboti? Poslechněte si celý rozhovor s Lenkou Křemenovou, který připravily Alžběta Kvasničková a Petra Kultová. V pořadu také uslyšíte rozhovor s fotografkou, kurátorkou a průvodkyní po Německém muzeu hygieny v Drážďanech Alenou Drahokoupilovou, která prozradí, jak se viry mohou změnit ve výtvarná díla a proč fotografie těhotné herečky Demi Moore vzbudila ve své době takou senzaci i pohoršení. Pavel Klusák ve svém hudebním výběru představuje nové album dvojice Debbi Love nazvaném Šlápla na hrábě.

Spustit audio

Související