Pocity neporazitelnosti a nesmrtelnost vzpomínek. Energické bangery pošéfili Netta, Pa Salieu a K.Flay

20. říjen 2021
Topinky

V aktuálních novinkových tracích nemohl chybět vycházející britský rapper s gambijskými kořeny Pa Salieu, pro jehož grimem a drillem nasáklý rap je důležitou ingrediencí také afrobeat. Na novince Bad k sobě přizval dalšího nastupujícího hitmakera z Británie Aitche. Další etapu otevírá tři roky po pokoření Eurovize izraelská zpěvačka Netta – k euforickému singlu s blízkovýchodními vlivy CEO nechybí ani strhující videoklip. 

Svou cestu k neporazitelnosti si razí i žánruvzdorná K.Flay nebo výherci Startéru Méta Monde s vítězným videosinglem. Nothing Can Kill Us!

Russ Millions – 6:30
Credits: Shylo Batchelor Ashby Milwood
Label: RCA
Album: 6:30 single

Londýnský rapper Russ Millions je pionýrem britského drillu – v roce 2018 jeho track Gun Lean jako první track tohoto žánru dosáhl do britské Top 10. Letos v květnu pak s Body žebříček dokonce vedl a zapsal se tak do historických análů jako první drillový singl na čísle jedna. Millionsova kariéra teď pokračuje se singlem 6:30. V klipu předvádí nový tanec vytvořený speciálně pro tento track a fanoušci v textu odhalili diss na konkurenčního drillového rappera, který si říká Digga D.

Boys Noize & ABRA – Affection
Credits: Alexander Ridha, Gabrielle Mirville
Label: Boysnoize Records
Album: +/-

Alexander Ridha aka Boys Noize je německý producent a DJ, který spolupracoval s Frankem Oceanem nebo A$AP Rockym. Na konci září vydal nové album +/-, na němž hostují Rico Nasty, Tommy Cash, Kelsey Lu a také ABRA. Rapperka se narodila v New Yorku, ale vyrůstala v Atlantě, kde se seznámila s partou kolem Awful Records.

Má za sebou spolupráce s Tommy Genesis, Charli XCX, Bad Bunny a Toro Y Moi. Společný track Boys Noize a ABRY nazvaný Affection po zásluze sbírá chválu v recenzích na album +/-.

Pa Salieu – Bad ft. Aitch
Credits: Pa Salieu Gaye, Ben Ash, Harrison Armstrong, Jake Jones
Label: Warner
Album: Bad single

Britský rapper Pa Salieu zažívá skvělý rok, ve kterém se mimo jiné dostal mezi nominované na BRITs Rising Star Award. V září vydal třískladbové EPčko Afrikan Rebel, s novým singlem Bad už možná zbrojí na dlouhohrající album, které ale zatím neohlásil. V Bad se znovu odkazuje na své africké kořeny – jeho rodiče přišli do Británie z Gambie a afrobeat je důležitou ingrediencí jeho hudby vedle grimu a drillu. Hostem v tracku je další nastupující hvězda žánru Aitch, který nedávno bodoval v britské Top 40 skladbou Learning Curve.

Anna Lunoe – Back Seat ft. Genesis Owusu
Credits: Anna Lunoe, Jack Glass, Kofi Owusu-Ansah, Michael De Francesco, Orlando Higginbottom, Sheldon Young
Label: NLV
Album: Back Seat single

„Některý skladby zvládnu udělat sama za dva dny a některé za dva roky! Back Seat je tou druhou zmíněnou možností. Pracovala jsem na ní ve třech různých domech, dvou kontinentech a minimálně čtyřech studiích,“ říká Anna Lunoe v tiskové zprávě k bangeru Back Seat. Jedna z nejúspěšnějších producentek a DJek současnosti, která pravidelně vystupuje na festivalech, jako je Lollapalooza, TomorrowWorld nebo Coachella, přizvala na track letošní objev australské scény Genesise Owusu, jehož deska Smiling With No Teeth sklízí nadšené recenze napříč všemi hudebními servery.

Na produkci postfunkového tracku, který je příjemně říznutý acid housem, se podílel zejména její dlouholetý spolupracovník a producent Totally Enormous Extinct Dinosaurs. Kromě nové skladby Lunoe nedávno představila nový podcast Create/Destroy, ve kterém řeší s různými umělci proces tvorby. Hned v prvním díle byli hosty TT The Artist a Chris Lake.

Netta – CEO
Credits: Netta Barzilai, Avshalom Ariel, Boaz De Jong, Elior Antwi, Itay Shimoni
Label: S-Curve
Album: CEO single

Poslední roky se hudebníkům, co zvítězí v Eurovizi, daří jako už dlouho ne. Måneskin a Duncan Laurence útočili v posledních týdnech na vrchol žebříčku americké hitparády Billboard a o podobný úspěch se jistě pokusí i Netta, která Eurovizi pokořila s chytlavým hitem Toy před třemi roky. Ten má jen na YouTube přes 150 milionů zhlédnutí a od té doby zvládla vydat ještě úspěšnější song Bassa Sababa nebo EP Goody Bag.

Další etapu otevírá s energickým singlem CEO, který dává svým názvem jasně najevo, o co jde. Euforickou skladbu s blízkovýchodními vlivy o sebepřijetí a důležitosti převzít odpovědnost za svůj život doplnil také vizuálně strhující klip, jehož režii „pošéfil“ úspěšný režisér a pravidelný spolupracovník Roy Raz (Cash Cash, Monarchy, Luis Fonsi).

Méta Monde – So Sad
Credits: Jakub Baierl, Roman Gordienko, Jakub Kaifosz, Martin Havlen
Label: Radio Wave
Album: So Sad single

Songwriter a synťákový nadšenec Jakub Baierl se s baskytaristou Romanem Gordienko poprvé setkal před více než sedmi lety v technologické firmě. Krom toho, že jsou dodnes kolegové, teď dohromady tvoří také synthpopové duo Méta Monde. S chytlavým trackem Dying, který pochází z jejich loňského albového debutu Méta Mondes, pražská dvojice zazářila také v minulém ročníku Startéru – hitparády neobjevených Radia Wave.

V rámci výhry teď přichází s prvním profesionálním videosinglem, na kterém se producentsky podílel jeden z moderátorů Startéru Jakub Kaifosz a jenž byl (stejně jako výherní singly z předešlých ročníků) nahrán v libereckém studiu Resound. Novinka So Sad, která je o velkém emocionálním kontrastu vln štěstí a smutku, navazuje na loňské album, ale přitom vybočuje zvukovou estetikou i náladou. Hutné synťákové melodie i přímočarý chytlavý refrén doplňuje stylový videoklip Lucase Saidla z NotReal_Virtual a Filipa Dalibora Kettnera.

K.Flay – Nothing Can Kill Us
Credits: Kristine Meredith Flaherty, Jason Suwito, Taylor Janzen
Label: BMG
Album: Outside Voices EP

Americká zpěvačka, rapperka a písničkářka Kristine Meredith Flaherty aka K.Flay patří mezi největší hudební chameleony současnosti. Její tvorba vychází z rokenrolové tradice, ale jinak je spolehlivě žánruvzdorná: v jejích indie estetikou ovlivněných skladbách najdeme jak prvky lo-fi popu, tak hip hopu. Její nejnovější singl, který je předzvěstí už sedmého EPčka Outside Voices (vyjde 15. října), se jmenuje Nothing Can Kill Us a pojednává o vnitřních stavech souvisejících se ztrátou.

Emotivní altrockový banger evokuje pocity neporazitelnosti, kdy jsme si jisti, že náš aktuální vztah bude trvat věčně, ale také nesmrtelnost našich vzpomínek. „Vztah může skončit nebo se změnit a může to i hodně bolet – ale nic nemůže zničit, co to znamenalo. Nic to nemůže zabít,“ dodává k tracku sama K.Flay.

Aurora – Giving In To The Love
Credits: Aurora Aksnes, Magnus Skylstad
Label: Decca
Album: The Gods We Can Touch

Pětadvacetiletá zpěvačka Aurora Aksnes a její hudba ovlivněná jmény jako Leonard Cohen nebo Kate Bush jsou českému publiku dobře známé především díky festivalu Colours Of Ostrava, kde vystoupila v letech 2016 a 2018. Po nedávném singlu Cure For Me, který můžete znát i z našeho playlistu, přichází Aurora s náladovou a silně zasněnou třetí ochutnávkou z chystané desky The Gods We Can Touch.

„Přemýšlela jsem nad Prometheem, jak ukradl oheň, aby nás vysochal – nás lidi,“ říká zpěvačka k tématu nového singlu Giving In To The Love. Třetí studiová deska Aurory se bude jmenovat The Gods We Can Touch a datum vydání bylo přeloženo na 21. ledna příštího roku – nicméně stále ještě je to termín, který předchází jejímu koncertu v pražském Foru Karlín (26. února).

Je pravda, že Alešovo producentské jméno je Petr? Učí se Filip hrát na Bassu Sababa? A který režisér videoklipů je už úplně rezavý? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.