Počty čtenářů v knihovnách rostou, knihy jsou drahé a lidé chtějí ušetřit

12. říjen 2022 19:45, aktualizováno

Někteří čtenáři objevili kouzlo malých knihoven. A díky výměnným souborům ani tam nepřicházejí o novinky. Třeba klatovská městská knihovna je několikrát do roka rozváží do téměř 50 obcí v okolí.

Nové soubory knih půjčují větší knihovny do malých obcí několikrát do roka. „Většinou se snažíme vyjít vstříc knihovnám podle složení čtenářů a podle toho, co preferují,“ sdělila zástupkyně ředitelky klatovské knihovny Marie Frančíková. Klatovská knihovna zajišťuje služby pro 10 profesionálních a téměř 40 neprofesionálních knihoven.

Městská knihovna v Klatovech

V souborech nechybí ani novinky a díky výměně souborů mohou malé knihovny nabízet neustálý výběr. Například v Běšinech se za rok vymění zhruba 900 knih. Knihovny počítají s tím, že možnost vypůjčování výtisků budou lidé vzhledem k současnému zdražování a nutnosti šetřit využívat více. O čtení mají zájem především starší ženy. Vypůjčují se však také elektronické knihy.

Podle knihovnic se lidé po covidové pandemii, kdy byly knihovny vesměs uzavřené, vracejí zpět za výpůjční pulty. „Pokud čtenáři přestali chodit tolik mezi lidi, tak začali chodit do menších knihoven a méně jezdit do těch měst mezi lidi do většího kolektivu,“ poznamenala Marie Frančíková. V Klatovech z tohoto důvodu vznikly výpůjční a vracející boxy, aby si lidé mohli i bezkontaktně půjčovat knihy.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio