Počty nově nakažených koronavirem v Plzeňském kraji klesají

10. únor 2022 12:22, aktualizováno

Epidemická situace v Plzeňském kraji se začíná zlepšovat. Nákaza koronavirem kulminovala v minulém týdnu a počty nových případů klesají. Podle aktuálních informací z jednání krajského krizového štábu zaznamenávají hygienici kolem dvou tisíc nakažených denně.

„Čísla, která máme k dispozici, jasně ukazují na to, že omikronová vlna pravděpodobně dosáhla vrcholu minulý týden. V současné době od začátku týdne přibývají zhruba dva tisíce nových případů denně oproti 3500, které byly přibližně v půlce minulého týdne. Jsou jarní prázdniny a čísla jsou určitě tímto zkreslená a nevíme, jak se bude situace vyvíjet dál. Přesto tu je částečný optimismus. Nákaza se ale začala šířit ve věkové kategorii nad 70 let. V této skupině máme v kraji velkou proočkovanost, takže věřím, že tito lidé nebudou plnit nemocnice. Dobrá situace je v tuto chvíli v pobytových zařízeních sociální péče. Ze čtyř tisíc klientů je pozitivních pouze 38. Je vidět, že veškerá opatření včetně očkování v těchto zařízeních fungují. Horší je nemocnost pracovníků v těchto službách i v nemocnicích. Provoz ovšem všichni zvládají a za to jim patří velké poděkování,“ uvedla hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová za ODS.

Situace se zlepšuje i v nemocnicích

V nemocnicích se aktuální situace podle Ilony Mauritzové většinou projeví až se zpožděním zhruba deseti dnů. V současné době je v nemocnicích v regionu 223 pacientů, z toho 22 na intenzivní péči. „Průběhy nemocí jsou lehčí. Podle krajského koordinátora lůžkové intenzivní péče profesora Beneše očekáváme mírný nárůst počtu nových pacientů ještě během tohoto a příštího týdne. Ve druhé polovině příštího týdne by měl ale počet pacientů i v nemocnicích klesat,“ doplnila hejtmanka.

Na jednání krizového štábu se hovořilo i o nové očkovací strategii, kterou teď připravuje Plzeňský kraj. „Počet nově očkovaných lidí v kraji klesá. Zájem o očkování je teď nejnižší za celou dobu, co očkujeme a spíše si lidé chodí pro druhou nebo třetí dávku vakcíny. Jsme připraveni na to, že do 14 dnů zrušíme naše místo u bývalého obchodního domu Prior na Americké třídě, kde jsme očkovali bez registrace a toto očkování se přesune na EUC kliniku. Zároveň se připravujeme na to, že by největší roli převzali praktičtí lékaři a zachovali bychom v omezené míře očkování ve všech nemocnicích Plzeňského kraje, včetně fakultní nemocnice a EUC kliniky,“ uzavřela hejtmanka Ilona Mauritzová.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio