Počty vakcín proti koronaviru rostou, zájem u mladších generací klesá. Pomůže nová kampaň?

27. květen 2021

Dodávky vakcín proti koronaviru budou příští měsíc opět vyšší. Optimistický scénář počítá s více než třemi miliony vakcín. Vyplývá to z informací od zdrojů z farmaceutických společností a z očekávaného harmonogramu ministerstva zdravotnictví. Zájem o vakcíny mezi mladšími věkovými kategoriemi ale klesá.

Zhruba dvojnásobek květnových dodávek

Nejvíc dávek pošlou do Česka opět firmy Pfizer a BioNTech. Každý týden by to mělo být přes 600 tisíc dávek, dohromady 2,5 milionu. Vakcíny německo-amerického konsorcia jsou mezi lékaři nejpoužívanější, čtyři z pěti vyočkovaných dávek dorazily do Česka právě od těchto firem, vláda jich také objednala nejvíce.

Čtěte také

Od americké společnosti Moderna v červnu přijde 300 tisíc vakcín. Nejisté jsou zatím dodávky od britsko-švédské firmy AstraZeneca, odhady se pohybují kolem čtvrt milionu vakcín. Farmaceutická společnost Johnson & Johnson pak pošle maximálně 200 tisíc dávek, spíš méně. Půjde o zhruba dvojnásobné množství očekávaných květnových dodávek.

Zájem mezi mladšími ročníky klesá

Česko zatím v květnu dostalo přes dva miliony dávek, statisíce jich dorazí i příští týden. Zájem ale není tak velký jako v minulých měsících. V úterý se registrace zpřístupnila lidem ve věku od 30 do 34 let, kterých je asi 720 tisíc. Do odpoledních hodin se o očkování přihlásilo zatím 100 tisíc z nich.

Třeba ve věkové skupině 40 až 44 let chce vakcínu 47 procent lidí. Mezi seniory staršími osmdesáti let, pro které jsou ale registrace otevřené už několik měsíců, je to přes pětaosmdesát procent.

Vláda očekává, že mezi mileniály nebude zájem tak velký, proto hodlá spolu s ministerstvem zdravotnictví upravit očkovací kampaň, aby mělo Česko šanci dosáhnout na sedmdesátiprocentní proočkovanost svých obyvatel. Ta je podle epidemiologů nutná pro návrat k normálnímu životu.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související