Podbezdězí je nádherná pestrá krajina plná přírodního i historického bohatství

24. listopad 2023

Podbezdězí je oblast na pomezí Středočeského a Libereckého kraje. Není nijak oficiálně určena nebo vymezena, ale z názvu je jasné, že jde o lokalitu rozprostírající se pod hradem Bezdězem. Zavede vás do Doks a k Máchovu jezeru, ale i k Vrátenskému mlýnu nebo do přírodní rezervace Klokočka. Zajímavá místa celé této oblasti nám představila Barbora Stehlíková z Muzea Podbezdězí v Bělé pod Bezdězem.

Podle Barbory Stehlíkové je Podbezdězí nádherná pestrá krajina, jak co se týče přírodního bohatství, které zahrnuje spoustu přírodních rezervací, kde se vyskytují vzácné druhy rostlin a živočichů, tak i bohatství historického. Patří do ní krásné vesnice, památky, lidová architektura i hrady a zříceniny.

Dominantou celé oblasti je hrad Bezděz. „Stojí tam od roku 1278, dal ho postavit král Přemysl Otakar II. Ve středověku tudy vedla důležitá obchodní stezka a bylo potřeba ji chránit, proto vznikl tento královský hrad,“ říká muzejnice.

Cestou k němu míjí návštěvníci křížovou cestu, tedy celkem patnáct kapliček, které nechala postavit hraběnka Anna z Valdštejna v době, kdy Bezděz sloužil jako poutní místo. Svého času na něm byla totiž uložena kopie černé Madony Monserratské, která měla údajně zázračnou moc, a tak k ní chodili tisíce věřících.

Na Bezděz vede také Máchova stezka. „Je poměrně dlouhá, měří 61 kilometrů. Začíná v Mělníku a kopíruje místa, která měl Mácha rád a která rád navštěvoval. Pokračuje na Kokořínsko na hrad Houska, potom na hrad Bezděz a od něj vede hezky z kopečka dolů do Doks a k Máchovu jezeru. A končí kousek za Doksy v obci Zahrádky,“ popisuje Barbora Stehlíková.

Lovecký areál Valdštejnsko hlídají dva vojáci

Ve středočeské části Podbezdězí je možné navštívit třeba lovecký areál Valdštejnsko nebo také Valdštýnsko. „Založili ho Valdštejnové, kteří vlastnili okolní lesy. Když se do něj vydáte od Bělé pod Bezdězem, odkud je to asi tři kilometry dlouhá hezká procházka, přivítají vás na jeho začátku dvě kamenné sochy granátníků. Hrabě Arnošt je nechal zhotovit na památku svých granátníků, kteří bojovali ve válce o prusko-rakouské dědictví,“ vysvětluje muzejnice.

Barbora Stehlíková

Celý areál je krásně členěný. V jeho středu je mýtina kruhového půdorysu, uprostřed které stojí pahorek. „Pod ním býval sklep a nahoře stál altánek, kde panstvo hodovalo, aby to měli blízko do sklepa k zásobám. Od něj pak vedlo paprskovitě osm cest lipovými alejemi, které mířily k pavilonům po obvodu, kde byli hosté během honu ubytováni. A od těch pavilonů vedlo dalších osm průseků těmi okolními lesy.“

Když byste se od Bělé pod Bezdězem vydali ještě dál směrem ku Praze, narazili byste na Vrátno. Sama o sobě je to krásná vesnička, ale kousek od ní se nachází skutečný skvost. Nedávno opravený Vrátenský mlýn.

„Je to větrný mlýn holandského typu, který byl dlouho opuštěný. Jeho nový majitel ho krásně opravil, takže teď je to nádherná dominanta tamní krajiny. Sice není běžně přístupný, protože pan majitel tam bydlí. Ale naše muzeum s ním má takovou tichou dohodu. Občas je ochotný udělat prohlídku pro naše zájemce. A o případné další možnosti budeme na stránkách našeho muzea včas informovat,“ říká Barbora Stehlíková.

Co zajímavého můžete vidět přímo v Bělé pod Bezdězem a jaké expozice a výstavy chystá tamní Muzeum Podbezdězí, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio