Podcastová detektivka odehrávající se v soudních síních a vězeňských celách. To je Matematika zločinu

29. leden 2019

Jak se v České republice počítá spravedlnost? Kdo ji počítá? A je možné, že by zločiny nepáchali jen ti, kdo stojí v soudní síni s pouty na rukou? První český podcastový krimiseriál Matematika zločinu se představí na festivalu Prix Bohemia Radio.

V unikátní dokumentární sérii sleduje reportérka Magdalena Sodomková s dokumentaristkou Brit Jensen případ neznámého muže z indonéského Bali odsouzeného za vážný zločin. Muž, který byl podle jeho slov odsouzen kvůli chybnému posudku odborného znalce, tvrdí, že je nevinný a prchá před trestem. Obě autorky se vydávají po stopách experta přezdívaného „matematik zločinu” a snaží se zmapovat zákulisí české justice.

„Chtěli jsme seriál postavit tak, aby se posluchač sám dostal do soudní síně. Aby viděl svýma očima, jak to tam probíhá, aby slyšel, kdo říká co. Protože mnoho lidí asi nikdy nebylo v soudní síni,“ komentuje seriál Brit Jensen. O zvuk se postaral Martin Ožvold, hudbu složil Jakub Rataj, na mixu se podílelo několik mistrů zvuků, zejména Roman Špála.

Magdalena Sodomková a Brit Jensen získaly Novinářskou cenu 2016 za nejlepší audiovizuální reportáž. Nyní přicházejí s novým formátem tzv. dokuseriálu. Matematika zločinu je první český podcastový krimi seriál. Poslechnout si ho můžete na matematikazlocinu.cz nebo jako podcast ve vaší oblíbené aplikaci.

Pětidílnou krimi sérii Matematika zločinu i formát tzv. dokuseriálu představí na festivalu Prix Bohemia Radio jeho autorky Magdalena Sodomková a Brit Jensen druhý festivalový den. Prezentaci projektu spojenou s besedou a doplněné o poslechové ukázky můžete zdarma navštívit v Atriu Uměleckého centra UP.

autor: nwe
Spustit audio