Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda. Slavný horor z viktoriánské Anglie

25. říjen 2021

Vážený a kultivovaný vědec Henry Jekyll a odpudivý a všehoschopný Hyde – dobro a ďábelské zlo v jednom jako výsledek zvláštního experimentu. Známý příběh baví a děsí i 135 let po svém prvním vydání.

Nadanému a ctižádostivému vědci se za pomoci jistého chemického přípravku podaří oddělit zlou stránku své osobnosti. Čím častěji se však do Hyda převtěluje, tím více nad ním získává jeho druhé já nadvládu. Nebezpečný experiment se doktoru Jekyllovi nakonec vymkne z rukou.

Účinkují: Eduard Cupák, Ilja Racek, Petr Nárožný, Vladimír Brabec, Milan Stehlík, Otakar Brousek starší, Vladimír Čech, Oldřich Janovský, Petr Šplíchal a další
Připravil: Jan Halas
Napsal: Robert Louis Stevenson
Překlad: Jarmila Fastrová
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 1994

Novela skotského spisovatele Roberta Louise Stevensona vyšla poprvé v roce 1886. V češtině pak o čtrnáct let později, v roce 1900. Téma sváru dobra a zla v lidském nitru lákalo k dalším a dalším zpracováním. O doktoru Jekyllovi a panu Hydovi vznikla celá řada filmů a muzikálových adaptací.

Rozhlasová dramatizace pochází z roku 1994. V dvojroli doktora Jekylla a pana Hyda se představuje Ilja Racek. Dále účinkují Eduard Cupák, Petr Nárožný, Otakar Brousek starší nebo Vladimír Brabec.

Robert Louis Stevenson

Narodil se roku 1850 ve skotském Edinburgu. Jeho otec, dědeček i pradědeček byli významní stavitelé a provozovatelé majáků. Po nich zřejmě zdědil náklonnost k dobrodružství a cestování. Dědeček z matčiny strany byl profesorem etiky a pastorem. Pravděpodobně po matce měl slabé plíce, které ho trápily celý život.

Na přání otce se měl stát inženýrem, brzy ovšem zjistil, že spíš než technické myšlení je mu vlastní fabulace podivuhodných příběhů. Přesto vystudoval práva, aby něčím byl, a teprve poté svobodně cestoval a psal.

Zemřel v roce 1894 na ostrově Upolu v Polynésii, kde si budoval vlastní dům, pomáhal zdejším domorodcům a nepřetržitě psal. Bylo mu 44 let.

Vedle slavné hororové novely Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda patří k nejznámějším dílům Roberta Louise Stevensona dobrodružný román Ostrov pokladů.

Spustit audio

Související