Podivuhodní kouzelníci. Z doslovu Antonína Brouska k čítance českého stalinismu

25. září 2021

Básník a literární kritik Antonín Brousek rekapituluje klíčové momenty, které determinovaly českou kulturně-politickou situaci mezi lety 1945–1948. Fragmenty z doslovu k antologii z poezie českého stalinismu čte Michal Pavlata. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Michal Pavlata
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 2014

Před 80 lety, 25. září 1941, se narodil básník a literární kritik Antonín Brousek, který žil od roku 1969 do roku 2003 v emigraci v Německu. V 80. letech sestavil a v Sixty Eight Publishers vydal pozoruhodnou knihu Podivuhodní kouzelníci. Její podtitul je dostatečně výmluvný, aby bylo jasné, jaké texty zde najdeme: čítanka českého stalinismu v řeči vázané z let 1945–55.

Poslechněte si část z doslovu k Brouskovu výboru, ve kterém se autor věnuje hlavně české kultuře mezi lety 1945–48: „Tam a nikde jinde započal onen rozkladný proces převratných revolučních změn, který se s takovou razancí rozeběhl na plné obrátky hned po únoru. Právě ve sféře kultury se velmi záhy projevilo, že KSČ tvářící se navenek stále ještě demokraticky ba všelidově, uplatňuje v oblasti svého vlivu metody naprosto nedemokratické – restrikce, cenzuru, štvanice (...) a že se přitom orientuje na ideologický model nejtřeskutějšího stalinismu.“

autor: Petr Gojda
Spustit audio