Podle ministra Baxy je potřeba se za liknavost českého státu v kauze Lety omluvit

1. srpen 2022

V Letech u Písku začala demolice vepřína, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora. Definitivně skončí čtvrt století dohadů  o tom, jak s místem založit.

Čeněk Růžička v bývalém koncentračním táboře Lety

U tohoto pro Romy významného dne byl i předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička.

„Za uplynulých 25 let jsem v této kauze zažil více významných dnů. Nejdůležitější bylo v roce 2018 rozhodnutí bývalé Sobotkovy vlády o tom, že prasečák vykoupí. “

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů. Mužů, žen i dětí. 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi.

Vepřín stojí na části bývalého romského tábora od 70. let. Zabývaly se jím všechny vládnoucí garnitury, ale až vláda premiéra Sobotky přistoupila k odkupu.

„Dnešek je pro nás samozřejmě významný. Konečně se bude bourat. Vezmeme si krumpáče a půjdeme symbolicky k jedné z budov. Symbolika je tu určitě veliká. Já mám s sebou krumpáč, kladivo a zednické kladívko!“

Podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) jde o historický okamžik. To, že dlouhá desetiletí trvalo připomenout oběti romského holokaustu a to, že tak dlouhou dobu stál na místě koncentračního tábora v Letech vepřín, je ostuda. Ministr uvedl, že cítí za potřebné se za liknavost českého státu omluvit.

Martin Baxa

„Bourání zdejšího prasečáku a budování památníku obětem romského holokaustu trvalo příliš dlouho. Vlastně 20 let od doby, kdy byl odhalen památník, u kterého se konají pietní akty. Úspěchem je, že dnes se začne s demolicí a že díky dobře vypsané soutěži bude vybudován památník, nakonec celý. Omluva ale má zaznít, před přeživšími i před lidmi, kteří tuto věc sledují.“

Ministerstvo kultury zřizuje Muzeum romské kultury, které bude mít ve své kompetenci památník Romů a Sintů v Letech u Písku. Náklady na demolici odhadl stát původně na 110 milionů korun, které vyčlenil.

„Na jaře jsme museli udělat rozhodnutí, zda z naší rezervy převedeme finanční prostředky, které umožní vypsání soutěže na demolici, plus vybudování první etapy památníku. Tehdy se předpokládalo, že demolice bude stát desítky milionů. Projektová dokumentace byly na téměř 100 milionů korun jen za demolici. Tím, že jsme vytvořili rezervu, kterou umožnilo vypsání soutěže, tak celý proces mohl nastat. Díky době, kdy je velká poptávka po materiálech, tak cena za demolici z původních 100 milionů se vysoutěžila za 8.5 milionů,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Během symbolického zahájení demolice byl areál předán demoliční společnosti AWT Rekultivace. Ta se stala výhercem vyhlášené veřejné zakázky. Areál by měl být zdemolován do konce roku 2022. Ještě letos by měla začít výstavba první etapy nového památníku holokaustu Romů a Sintů v Čechách.

Spustit audio

Související