Podle společnosti bychom měli děkovat, že můžeme divadlo vůbec dělat, shodují se umělci Hes a Loužný

18. únor 2022
Rozhovor VR a MM

Divadelní režisér Tomáš Loužný v těchto dnech představuje v pražském Švandově divadle novou inscenaci Dějiny násilí. Hlavní roli Édouarda, kterého na Vánoce znásilní a okrade cizí člověk, ztvárňuje mladý herec Oskar Hes. Oba dva umělci se ve studiu Radia Wave shodují: „Máme hlavně radost, že se po delší době konečně děje divadlo!“

Pandemie oběma umělcům dovolila zpomalit. Hes ve studiu přiznal, že si po období, ve kterém neměl moc herecké práce, svého řemesla více váží. Loužný by zase rád upřednostnil kvalitu před kvantitou. Uvědomuje si ale, jak moc je to těžké.

Čtěte také

„Nechci, aby to vyznělo jako stěžování. Ale podle mě je to tak, že lidé, kteří divadlo vystudují a zůstanou u něj, by z něj měli mít podle společnosti hlavně radost. Měli by děkovat, že ho vůbec dělat můžou. Ideálně pak, aby ho dělali zadarmo. Ale mělo by to být přeci naopak. Oni jsou přeci v dobrém slova smyslu elita, které je umožněno hrát divadlo. Proto by měli být oceněni, aby ho mohli dělat naplno,“ říká režisér.

„Neznám moc herců, kteří jsou schopní uplatit všechny věci jen z měsíčního platu v divadle. Aby někdy v životě mohli založit rodinu nebo si koupit auto, musí točit. Spousta lidí si musí půjčovat, aby si mohla dovolit nejen materiální standardy, ale i další životní kroky,“ doplňuje režiséra herec.

O čem je nová hra Dějiny násilí? Proč si divadelní režisér Tomáš Loužný rád pro svá díla vybírá témata šikany, násilí, sebepoznání? Je pro mladé umělce zahraničí další metou? Proč je pro herce Oskara Hese příjemnější malá scéna a v čem by se rád zlepšil? Poslechněte si v Rozhovoru Martina Minhy.

Tomáš Loužný

Tomáš Loužný je divadelní režisér a autor. Vystudoval humanitní studia na Univerzitě Karlově a režii na Katedře činoherního divadla na DAMU. Dvakrát zvítězil v soutěži o krátkou divadelní hru, kterou vyhlašuje Knihovna Václava Havla v New Yorku. V roce 2020 zvítězil i v soutěži Českého rozhlasu v kategorii Radio Drama se svou hrou Vyvolený.

Oskar Hes

Oskar Hes je divadelní a filmový herec. Vystudoval konzervatoř a Vyšší odbornou školu Jaroslava Ježka, obor muzikál. Hrál mimo jiné v televizních sériích Pustina, Dukla 61 nebo Božena. Účinkuje i v sérii Haunted – prvním seriálu streamovací společnosti Netflix natočeném výhradně s českými tvůrci. V nové inscenaci Švandova divadla Dějiny násilí ztvárňuje hlavní roli Édouarda Louise.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.