Podmínečně propuštění vězni budou žít v novém probačním domě v Písku. Někteří obyvatelé z toho mají obavy

4. listopad 2022 15:35

Šanci na nový začátek znamená pro některé podmínečně propuštěné vězně probační dům v Písku. Bude to první zařízení svého druhu v Česku. Má pomoct vězňům s návratem do běžného života. Ve čtvrtek o fungování probačního domu, který v některých lidech vzbudil nedůvěru, diskutovali s veřejností probační pracovníci, zástupci města a neziskových organizací.

„Nejsou s tím zkušenosti, takže máme oprávněný strach z toho, že ti lidé po výkonu trestu nebudou schopní se socializovat a budou dál páchat trestnou činnost,“ obává se jeden z píseckých obyvatel Jiří Knotek.

Naopak Jaroslava Ranglová, která se debaty také zúčastnila, vidí v probačním domě smysl. „Já si myslím, že inkluze těchto lidí do společnosti je potřebná. Jestliže je budeme dávat na okraj, vylučovat, tak se ti lidé nikdy nedokáží sami zapojit,“ vysvětluje.

V domě může bydlet maximálně šestnáct mužů. Pracovníci Probační a mediační služby společně s věznicemi vytipují, kteří vězni jsou vhodnými kandidáty pro šestiměsíční program. O jejich propuštění a zařazení do programu rozhodne soud.

Čtěte také

Podle ředitelky Probační a mediační služby Andrey Matouškové bude na bývalé vězně neustále dohlížet speciální tým. „Bude tam i kontrola, jak plní svoje povinnosti, které jim soud stanoví, ať je to nepít alkohol, neužívat návykové látky. Budou se muset zdržovat v probačním domě v určené době a zároveň plnit závazky,“ popisuje.

„Jsou to samozřejmě lidé, kteří musí přijmout závazek, že chtějí svůj život změnit a něco pro to udělají. Jde nám o to, aby ti lidé nebyli schováni v tom probačním domě, ale s naší podporou i kontrolou se o sebe dokázali postarat, takže zajít v lékaři, na úřad, chodit do práce,“ dodává.

Starosta Písku Michal Čapek v probačním domě nevidí problém. „Jsem přesvědčen, že je pro město a občany daleko lepší, když jsou tito propuštění lidé pod nějakou kontrolou, než když tu jsou vězni, o kterých nevíme vlastně nic,“ říká.

První podmínečně propuštění vězni by se do nového probačního domu v Písku měli nastěhovat 1. prosince.

Spustit audio

Související