Poezie, pop i internetový slang. Valentýna Janů je finalistkou Ceny Jindřicha Chalupeckého

29. červen 2021

Absolventka AVU, umělkyně Valentýna Janů se vyjadřuje pomocí širokého spektra médií. Můžeme ji znát jako performerku jejích vlastních video esejí, aktuálně je v pražské galerii Lítost k vidění její instalace Who Looks Out of a Window. Nedávno vydala sbírku textů Salty Mascara, kde kombinuje nenarativní vyprávění s poezií nebo útržky internetových komentářů.

„Často si připadám jako režisérka nebo produkční, protože pracuji s materiály, které neumím sama obrábět a ani nemám tu ambici,“ odpovídá Valentýna na otázku produkce svých prací. „U filmu je to úplně nejkomplikovanější, i u nejmenšího natáčení je potřeba velký štáb a já ráda ocením práci profesionálů a nesnažím se být brouk Pytlík,“ pokračuje Valentýna na téma tvorby svých videí.

Oproti předchozím hraným videím se teď pokusila pracovat pouze s telefonem a jednoduchou situací aranžování květin do skleněné vázy. Vzniklá video smyčka je součástí aktuální výstavy v galerii Lítost, kde autorka inscenuje zdánlivý interiér na základě skic a poznámek z loňského roku.

„Všechna díla vznikla teď na základě pandemické situace, vycházím z kreseb, které jsem nastřádala během lockdownů,“ popisuje Valentýna výstavu, která nechává diváky tápat, jestli se jedná o exteriér nebo interiér. Florální motivy se zde prolínají s textilem a opulentními skleněnými vázami, které jako by květiny už ani nepotřebovaly.

Z práce Valentýny Janů

Častým vyjadřovacím prostředkem Valentýny je jazyk v podobě textu. Ten diváky provádí abstraktními příběhy o emocích, trendech, osobních běžných situacích nebo nových technologiích. Valentýna vydala v nakladatelství AVU sbírku Salty Mascara, kterou ilustroval Martin Groch a graficky zpracoval Štěpán Marko. Je plná instagramových mouder, filozofických meditací a útržků večerních zpráv na hranici mezi fikcí a realitou. Ocenila ji i porota výběrem do finále ceny Nejkrásnější knihy roku 2020.

Učí se sama autorka s každým projektem nějakou novou dovednost nebo technologii? A jaká náhoda ji přivedla k performanci? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.