Pohádka z květin

24. listopad 2007

Hodiny ukazují den a noc a já tu sedím v hastrmanových šatech se žebráckou kabelou a třu bídu s nouzí - samý trýzel. Nějaký zrádce, zloděj, možná lepivej Honza mne připravil o halířky a zbyl mi planý a vraní chléb - ale chuť bych měl spíš na nějaký traňk. Jen žádnou blivačku, blivánku, bluvu nebo bolehlav! A k tomu...třeba syrečky nebo aspoň séreček, zemský sejr! A potom mastnou buchtu. Jen se najím, budu jak klustej Janek. Kdyby se potom jako nebeský dar spustil zlatý déšť a támhle se třeba objevila paní v trní, nejlíp jako nahá ženská, třeba Hanička, jen ne žádná suchá Běta - to by byla horoucí láska až do aleluja! To je leknutí, milí čtenáři a posluchači...Už jste si mysleli, že jsem nějaký hambous, co zaslouží, aby ho stihl babí hněv za takový blambol a blekot.

0:00
/
0:00

Hodiny koukol polní (Agrostemma githago) Den a noc drnavec (Parietaria) nebo černýš (Melampyrum) Hastrmanovy šaty plavuň (Lycopodium clavatum), pomněnka (Myosotis palustris) Žebrácká kabela kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris) Bída kokoška, nebo chudina/osívka (Draba) Nouze chudina/osívka (Draba) Trýzel trýzel (Erysimum) Zrádce máčka (Eryngium) Zloděj dvojzubec (Bidens) Lepivej Honza svízel (Galium aparine) Halířky penízek rolní (Thlaspi arvense) Planý chléb zmarlika (Cersis siliquastrum) Vraní chléb janovec (Sarothamnus scoparius) Traňk rozrazil (Veronica officinalis) Blivačka přeslička (Equisetum hiemale) Blivánka vlochyně (Vaccinium uliginosum) Bluva krušina (Frangula alnus) Bolehlav bolehlav (Conium maculatum), rozpuk (Cicuta virosa) Syrečky sléz (Malva) Séreček podražec (Aristolochia) Zemský sejr brambořík (Cyclamen purpurascens) Mastná buchta pryskyřník (Ranunculus) Klustej Janek rozchodník, rozchodníkovec (Sedum telephium) Nebeský dar vlaštovičník (Chelidonium majus) Zlatý déšť štědřenec (Laburnum anagyroides) Paní v trní černucha (Nigella) Nahá ženská ocún (Colchicum autumnale) Hanička čekanka (Cichorium intybus) Suchá Běta kokoška (Capsella bursa-pastoris), kamejka (Lithospermum officinale) Horoucí láska kohoutek Lychnis chalcedonica) Aleluja kosatec (Iris germanica) Leknutí leknín (Nymphaea) Hambous pryskyřník (Ranunculus) Babí hněv jehlice (Ononis spinosa), lopuch (Arctium) Blambol brambor (Solanum tuberosum) Blekot tetlucha (Aethusa)


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.