Pohled na svět z výšky nic nepřekoná, říká pilot Jiří Steiger

Letadlům patří nebe nad Olomoucí už od roku 1910, kdy na tehdejším vojenském cvičišti v Neředíně přistál se svým blériotem český aviatik a letecký konstruktér ing. Jan Kašpar.

Od té doby zažila Olomouc řadu významných událostí a slavných okamžiků.

Současným předsedou Hanáckého aeroklubu Olomouc je Jiří Steiger, pilot, letecký instruktor a také vedoucí letového provozu olomouckého letiště. Ve vzduchu strávil už 32 let.

„Létám od svých patnácti let, moje letecká kariéra začala na letišti ve Vyškově, dá se říct, že u nás létá celá rodina – manželka, tchán, bratranec,“ říká.


Na letošní rok připadá hned několik výročí: 90 let uplynulo od založení pobočky Masarykovy letecké ligy a prvního leteckého dne, dále si připomínáme 70. výročí slavnostního zahájení pravidelné letecké dopravy na lince Praha - Olomouc v roce 1946, 50. výročí ukončení slavné éry olomouckých akrobatických skupin, 80 let slaví Hanácký aeroklub.

Začal vlastně modelářstvím, k němuž ho přivedl tatínek, a odtud už byl jen krůček opravdovému létání. Jiří Steiger není profesionální pilot, létání je jeho koníček, nebo lépe kůň, a to pořádně časově i finančně náročný. A tak modely zůstaly trochu v pozadí. „Čekají ve sklepě na svoji příležitost“, usmívá se Jiří Steiger.

O svých úspěších na soutěžích skromně mlčí, tak za všechny alespoň jeden. Téměř se mu podařilo s kluzákem dosáhnout vysněné mety – při velmi dlouhém přeletu uletěl letos v červenci 991 km, pouhých devět kilometrů chybělo do rovné tisícovky.

„Plachtařina je pro mě srdeční záležitost, ale kdykoli mám možnost sednout do motorového letadla, nikdy neodmítnu, pohled na svět z výšky nic nepřekoná, i když letíte na zádech.“

Za dobu trvání aeroklubu jím prošly stovky, tisíce členů. „Po válce do plachtařského kurzu nastoupilo více než 700 zájemců, dnes jsme rádi, když jich přijde deset,“ říká.

Oslav osmdesáti let Hanáckého aeroklubu se v září zúčastnilo více než sto bývalých členů, přišli se setkat s přáteli, zavzpomínat na doby, kdy sami létali, i na slavná období, kdy olomoučtí piloti slavili úspěchy v letecké akrobacii na mezinárodních kolbištích.

autor: av
Spustit audio