Pohltit a trýznit. Annette je rocková opera i muzikál naruby, který vás vcucne a nepustí

16. červenec 2021

„Nahý muž stojící v budějovické stoce předstíral, že je vodovodní trubka,“ hlásí Aleš, který sice vyrazil na dovolenou do hor, ale pro alternativní formy trávení volného času má také pochopení. Mezi ty lze počítat i sledování canneské soutěže, které podstoupil Vítek. Přiznává však, že zprávy o jihočeské exhibici, krádeži motorovky v kalhotách nebo unikátně rozlomeném penisu jsou zábavnější než polovina snímků, které během festivalu viděl. Platí to i pro úvodní film přehlídky?

Hlavním tahákem a zároveň zahajovákem se letos stal snímek Annette režiséra Leose Caraxe. „Dodneška vzpomínám na jeho Zlou krev, která mě motivovala k tomu, abych se vůbec filmem zabejval. Tohle je režisérův zatím asi nejvíc autobiografickej film, na kterej jsme čekali celejch devět let,“ uvádí Aleš temnou rockovou operu s Marion Cotillard a Adamem Driverem v hlavních rolích.

„S Annette se musíme prát ještě o něco víc než s předchozími Holy Motors, v něčem je ale paradoxně osobnější. Za Caraxovými velkými konstrukty vidíme záchvěvy postav, který jsou silný a dovedou se nás dotknout něčím hodně reálným. Vcucne nás do svého filmu, aby nám v něm pořádně nafackoval,“ popisuje čestný host vysílání Tomáš Stejskal, jak velkolepě dokáže Carax diváka přitáhnout a navnadit, ale vzápětí i nemilosrdně iritovat a trýznit.

Z filmu Annette

„Je to velký zírání do propasti, ke kterýmu autor sám láká a ujišťuje nás, že má něco do sebe,“ souhlasí Aleš. „Ustlal si v tragicky romantickým pocitu. A i když bývám k takovým pózám kritickej, v tomhle případě neskrývám nadšení, který roste s každým dnem od zhlídnutí. Já se těch 140 minut bavil, byť opravdu vykloubeným způsobem,“ uzavírá s tím, že zároveň dokáže (částečně) pochopit, proč někteří diváci vnímají film jako repetitivní či nudný.

Co všechno Čelisti zbožňují na Annette? Jaké další skvosty a propadáky uvedl letošní festival v Cannes? Zaujala Vítka spíš rozparáděná jeptiška masturbující s Panenkou Marií nebo masakrování kočiček a dětiček? Je Tomák inkarnací Adama Drivera nebo spíš Jana Hřebejka? Jak se Tondovi Tesařovi líbilo nové „Blbý a blbější pro surrealisty“ Moucha v kufru, které vypadá, jako by ho natočil Dan Nekonečný? Pojede Aleš na příští dovolenou na telecí festival do Čarigramu? A jak se má Dilda Swinton? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.