Pohyb zlepšuje fungování paměti. Teď zkoumáme vliv tanečně-pohybové terapie, popisuje neurolog

4. listopad 2021

Profesor Aleš Bartoš z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy se zabývá výzkumem paměti. Přes dvacet let se věnuje jejímu testování. Většina pacientů přichází v doprovodu. „V naší ordinaci jsou dvě židle, abychom měli druhotnou informace od doprovázející osoby našich pacientů,“ popisuje lékař, jak ověřuje kvalitu paměti pacientů. V jaké chvíli zbystřit a nechat se vyšetřit? A jaký vliv na paměť může mít koronavirus?

Aleš Bartoš, neurolog

Může paměti uškodit koronavirus?

Prokázalo se, že při covidu vzniká takzvaná mozková mlha. V Národním ústavu duševního zdraví (NÚDZ) jsme sestavili podrobný dotazník zaměřený na neurologické a spánkové potíže spojené s covidem.

Kdo chce našemu výzkumu pomoci, může ho vyplnit na stránkách neurocovid.cz. Na základě předběžných výsledků od zhruba tisícovky účastníků jsme zjistili, že nejčastějším neurologickým projevem covidu jsou poruchy myšlení, spánku a paměti, a to v 60 až 70 procentech případů.

Čtěte také

Jak s pamětí souvisí spánek?

Uvažuje se o něm jako o významném faktoru pro dobré fungování paměti. V hlubokých spánkových stádiích probíhá konsolidace paměti: Nové informace se v určité fázi spánku ukládají a třídí, aby byly připraveny pro budoucí použití.

Pokud špatně spíme, paměťová stopa není tak pevná a informace se ztrácí. O tom ostatně hovoří rčení „ráno moudřejší večera“.

Tým profesora Bartoše hledá dobrovolníky, kteří by chtěli pomoci v léčbě Alzheimerovy choroby. Mají to být neurologicky a psychiatricky zdraví lidé ve věku 45–65 let. V jejich rodině se nesmí vyskytovat onemocnění mozku provázené poruchou paměti. Přihlásit se mohou na stránkách Abadeco.cz. Čeká je hodinové vyšetření novými paměťovými testy.

A má na paměť vliv také pohyb?

Ačkoli to zní překvapivě, zjistilo se, že pohyb zvětšuje velikost hipokampu, tudíž zlepšuje fungování paměti. Také na to se ve výzkumu zaměřujeme. Přesné mechanismy neznáme, ale jedním z nich je produkce hormonu irisinu ze svalů, to je novinka.

Čtěte také

Zabýváme se tím, zda tanečně-pohybové terapie hladiny tohoto hormonu zvyšují, protože irisin podporuje růst buněk a buněčných spojů.

Jak si mohu nejsnáze otestovat paměť?

V České republice probíhá unikátní projekt: Lékárny se přihlásily do Národního akčního plánu pro Alzheimerovu nemoc. Certifikovaní lékárníci v nich provádí bezplatné vyšetření paměti. Pokud shledají, že nefunguje dobře, pošlou vás na vyšetření.

Kromě toho můžete sami sledovat symptomy u svých blízkých: Když si nevybavují, co se stalo před pěti minutami, opakovaně se ptají na totéž a nepamatují si nové informace, je to klíčový moment, který by měl vést k vyšetření.

Kolik druhů paměti existuje? A jak se vyšetřuje a léčí Alzheimerova choroba? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný ,

Související