Pokud jste si nepožádali včas, nový cestovní pas už do konce prázdnin v Hradci Králové nedostanete

29. červen 2022 10:59

Na vydání cestovního pasu si v Královéhradeckém kraji kvůli obrovskému zájmu počkáte i měsíc. Pokud jste si o nový doklad nepožádali včas a chcete stihnout prázdninovou dovolenou, třeba v samotném krajském městě to už nestihnete. Podrobnější informace přímo na hradeckém magistrátě zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Aktuální informace jsou takové, že tady aktuálně čeká pět lidí, průměrná čekací doba je 32 minut, to tedy na podání žádosti. Na vyzvednutí pasu tady čeká 12 osob, které si podle údajů z rezervačního systému počkají v průměru 37 minut.

Jsou mezi nimi i ti, kteří přišli bez předchozí rezervace termínu. Takových lidí ovšem pracovníci magistrátu zvládnou odbavit jen několik denně. Podle vedoucí správního odboru magistrátu Terezie Vitákové to je do 10 osob každý den a navíc nikdo nemůže garantovat dobu čekaní nebo to, jestli se vůbec na takového žadatele dostane řada.

Čtěte také

Proto je zapotřebí primárně využívat rezervační systém, jenže ten je plný. První volný termín je až na 16. srpna kolem poledne. Na samotný cestovní pas se potom čeká ještě další měsíc. Ani tento termín úřad nijak neurychlí, protože o pasy je velký zájem v celé republice. A Státní tiskárna cenin, kde se pasy vyrábějí, to zkrátka dříve nestíhá.

Tedy sečteno a podtrženo, pokud si dnes zajistíte rezervaci na podání žádosti o cestovní pas, tak fyzicky doklad dostanete do rukou v druhé polovině září.

Mají tedy lidé v Hradci Králové vůbec šanci se nějak na dovolenou v létě dostat, pokud nemají platný pas?

Čtěte také

Těch možností je víc. Pokud jedou do zemí Evropské unie mohou vycestovat na občanský průkaz. Pokud by ani ten neměli platný, dá se dovolená o prázdninách i se žádostí o novou "občanku" stihnout. Nejbližší termín pro podání žádosti o občanský průkaz je 12. července a do dvou týdnů by mělo být hotovo. Tyto termíny platí i pro pasy pro děti, ale jen pro ty do pěti let věku.

Další možností je zkusit požádat o cestovní doklad v jiném městě, kde nemusí být tolik žádostí a na řadu se můžete dostat dříve, s měsíční lhůtou na dokončení pasu je ale potřeba vzhledem k velkému zájmu počítat skoro všude. No a možnost poslední - zaplatit za vydání pasu ve zrychleném režimu. To sice něco stojí, ale do týdne nebo dokonce do druhého dne pas máte.

Čtěte také

Kolik by to přesně stálo?

Do pěti pracovních dnů tři tisíce korun, do 24 hodin pak dvojnásobek téhle částky, tedy šest tisíc korun. Tohle jsou sazby pro zájemce starší patnácti let, mladší platí polovinu. A právě třeba tady na magistrátu v Hradci Králové se už takové případy objevily, už tu evidují i člověka, který nechal výrobu nového pasu na tak moc poslední chvíli, že ho odjezd na dovolenou skutečně přišel o šest tisíc korun dráž.

Podle magistrátu není výroba takového pasu úplně jednoduchá, ale přesto jsou úředníci připraveni na to, že by se takových požadavků objevilo třeba i víc najednou. V takovém případě by poslali žádosti do okolních měst a pas by byl do druhého dne vyrobený i tak.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související