Pokud nenabídnete víc než ordinaci, dětského lékaře neseženete, slyšeli v Hlubočkách. Pediatrů je málo

24. březen 2023 10:39

V některých obcích a městech Olomouckého kraje chybí dětští lékaři. Nejhorší situace je na severu a v okrajových částech regionu. Pokud samosprávy chtějí pediatra sehnat, musí mu často nabídnout víc než jen vybavenou ordinaci. Například v Hlubočkách na Olomoucku vytvořili pro tyto účely služební byt, díky kterému se zástupcům vesnice podařilo dětskou lékařku najít.

„Bude to pro nás určitě jednodušší. Bude to blíž, bude to dostupnější,“ říká paní Jana z Hluboček o obnovení služeb dětské lékařky v obci.

Ve vesnici chyběla přes rok, pomohla až nabídka služebního bytu. „Bohužel ke konci roku 2022 skončila naše dlouholetá paní doktorka, která odešla do zaslouženého důchodu, a od té doby jsme tady dětského lékaře neměli. Podařilo se nám teď kontaktovat jednu paní doktorku, která by o ordinaci měla zájem. Nebudeme zastírat, že jeden z hlavních důvodů, proč se paní doktorka rozhodla otevřít praxi v naší vesnici, je, že jsme ji nabídli byt,“ přibližuje nezávislá starostka Hluboček Eva Hasníková.

Nová dětská lékařka by měla mít k dispozici obytné prostory, které vytvoří až čtyřpokojový byt. „Podle toho, co jsme se bavili jak s lékaři, tak s odbornou komorou, vyšlo najevo, že pokud nenabídneme něco víc než jenom ordinaci, tak nemůžeme konkurovat krajskému městu Olomouci,“ dodává Hasníková.

Pediatři chybí hlavně na severu a v okrajových částech kraje

Podle informací olomouckého hejtmanství pediatři chybí zejména na severu a v okrajových částech kraje. Dětskou lékařku či lékaře dlouhodobě nemají také třeba v Úsově na Šumpersku. Vedení obce situaci chtělo vyřešit dojížděním doktorky ze Senice na Hané, o to ale mezi lidmi nebyl dostatečný zájem. „Je to způsobeno tím, že když paní doktorka předepíše nějaké prášky, tak stejně člověk musí sednout do auta, protože tady lékárnu nemáme,“ popisuje nezávislý starosta Benedikt Lavrinčík.

Olomoucké hejtmanství pro zvýšení dostupnosti lékařů každoročně vypisuje dotační program pro vzdělávání ve zdravotnictví, který podporuje atestační přípravu lékařů a jejich následnou práci v kraji. Nedostatek pediatrů se projevuje nejen v Olomouckém kraji, ale napříč Českem.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související