Pokud není pes opravdu hodně zkažený špatnou výchovou, má pořád šanci na dobrý život. Rexovi se to daří

24. březen 2023

Do zařízení v Polné na Jihlavsku v polovině prosince přivezli agresivního křížence vlčáka ve zbídačeném stavu. Přesto nad ním pracovníci útulku nezlomili hůl. Rok a půl starý Rex dnes v podstatě začíná od začátku a dobrý pán z něj může vychovat oddaného přítele.

"Přišel z Humpolce jako pejsek týraný. Byl zubožený jak psychicky, tak fyzicky," říká Lenka Dvořáková z útulku v Polné. Rex na vše reagoval agresivně, kousal. Přesto se chovatelka s velkou dávkou trpělivosti pustila do převýchovy. "Je to o pomalých krůčcích. Na toho pejska nevyvíjím žádný tlak. Jde o to, aby znovu začal věřit lidem," popisuje.

Zpočátku si Rex nenechal dát obojek, natož vodítko. Po třech měsících už ho Lenka Dvořáková vyvádí na dlouhém vodítku na cvičiště, a pomalu ho zvyká na přítomnost jiných psů a lidí. "Pomaličku se přibližujem a zase oddalujem. Přes ty pamlsky, aby si zvykal, že to je normální, že to nemusí řešit útokem."

V této chvíli je už podle Lenky Dvořákové Rex připravený seznámit se s případným novým pánem. "Potřebuje někoho, kdo ho bude uvádět do klidu, kdo bude trpělivý," říká s tím, že nový pán by neměl mít na Rexe přehnané ambice a nároky. "Jenom prostě toho pejska na zahradě," dodává. Chovatelka ale nedoporučuje Rexe do rodiny s dětmi. "Pokud bude mít vedle sebe normálního člověka, tak bude skvělej pejsek, oddanej."

Spustit audio