Pokud trpíte na hemoroidy, čokoládu raději vynechte

17. březen 2021

Hemoroidy trápí stále více lidí díky sedavému způsobu života. Velký vliv má také genetika. Tyto nepříjemné problémy lze zmírnit především vhodnou stravou a častou osobní hygienou. Velkým pomocníkem je také dubová kůra.

Z hlediska prevence zdraví je velmi důležité pravidelně absolvovat vyšetření na okultní krvácení. Jednoduchým testem se dá včas diagnostikovat krvácení v kterémkoliv místě zažívacího traktu, včetně celého střeva a žaludku. Jiný problém přináší krvácení, které souvisí s hemoroidy. Tento problém trápí stále více lidí díky sedavému způsobu života.

Křečové žíly a hemoroidy spolu souvisí

Velký vliv má genetika. Zpozornět byste měli, pokud někdo z vašich předků trpěl nebo trpí nejen hemoroidy, ale také křečovými žilami. Oba problémy vznikají oslabením stěny cévní. Hemoroidy jsou ve své podstatě rozšířené žíly kolem konečníku a objevují se na jeho vnitřním a vnějším okruhu. Krvácet mohou oba. Většinou se objeví jasně červená krev přímo na stolici a krvácení může být i výraznější. Většinou se nejedná o závažný problém. Pokud se ale krvácení objeví skutečně v hojné míře, je na místě kontaktovat praktického lékaře, protože se může jednat o zcela jiný, ovšem závažný zdravotní problém.

Vhodná strava může problémy zmírnit

Pokud někdo trpí hemoroidy nebo má k tomuto zdravotnímu problému genetické dispozice, měl by se vyvarovat zácpě. Důležité je při vyměšování nenamáhat konečník a související žilní okruh. Jinak hrozí, že se hemoroidy mohou nafouknout a zanítit, a to je skutečně velmi bolestivé. Jako prevence tu proto může velmi pomoci vhodná strava se zbytky, bohatá na tekutiny, zelenina a ovoce. Případně čaje proti zácpě. Tedy rozhodně žádnou čokoládu.

Důležitá je i zvýšená osobní hygiena

Při problémech s hemoroidy je velmi důležitá i důkladná osobní hygiena. Po každé stolici je vhodné se osprchovat teplou vodou. Ovšem je lepší nepoužívat příliš mýdla. Při změně PH totiž může dojít k dalším kompilacím hemoroidů. Při problémech je velkým pomocníkem dubová kůra jako odvar a sedací koupel, případně dubová kůra v masti, kterou je možné běžně zakoupit v lékárnách. Pokud jsou vnější hemoroidy zanícené a bolí, pomůže leh na břiše a studený obklad konečníku. Ideální pro tyto účely je vložit kostku ledu do žínky a na chvíli přiložit na konečník. Existují i léky na předpis a ve volném prodeji je možné si v lékárnách zakoupit různé mastičky a čípky. Na léky je potřeba myslet i v případě delšího cestování. Pokud na hemoroidy trpíte, navštivte svého lékaře, aby vám předepsal vhodné léky, které je možné začít užívat preventivně přibližně týden před cestou.

Spustit audio

Související