Pokud ukážete slabost, starší hráči si vás namažou na chleba, popisuje předseda komise rozhodčích

Jak vypadá den rozhodčího na světovém šampionátu? Jaký je rozdíl mezi rozhodováním mezinárodních zápasů a české nejvyšší ligy? A musí být hokejový rozhodčí jazykově vybavený? Hostem sportovní talkshow Čistá hra Martina Procházky je předseda komise rozhodčích ledního hokeje Vladimír Šindler.

Můžeš nám prosím přiblížit tvé začátky v nejvyšší české hokejové soutěži? Být extraligovým rozhodčím v 25 letech, kdy tam jsou mnohem starší hráči, není jednoduché. Jaký k tobě měli přístup?

Po této stránce nebyly mé začátky úplně jednoduché. Největší rozdíl v porovnání se současnou situací je v tom, že dříve se pískalo ve třech. Já jako hlavní rozhodčí, i když jsem měl velmi zkušené kolegy, které musím pochválit za podporu v úvodu mé kariéry, tak není jednoduché, když tíha leží na jednom člověku. Pokud se dostanete do problémů a dáte najevo slabost, tak ti zkušení hráči si vás namažou na chleba. Není to úplně jednoduchá věc, ale tím si musí projít každý rozhodčí.

Čtěte také

Já si pamatuji v dobách, kdy jsem byl mladý hráč a měl jsem u sebe ty starší. Pamatuji si, jak diskutovali s rozhodčími. V té době to bylo normální, ale v posledních letech se to hodně změnilo. 

Za nás to rozdělujeme na dvě věci. První z nich je komunikace. Myslím si, že ta je vždycky přínosná. Rozdíl je ale mezi komunikací a diskuzními kroužky. Ty v hokeji nechceme. Částečně je to na českých kluzištích náš kolorit. Komunikaci, která je přínosná, podporujeme a snažíme se to kluky naučit. Diskuzní kroužky ale na ledě nechceme.

Jak často jsi sledoval sdělovací prostředky? Samozřejmě se tam objevuje diskuse o rozhodčích. Sledoval jsi to?

Když jsem začínal, tak doba internetu nebyla na takové úrovni, jako je teď. Snažil jsem se to omezit. Mnohdy jsem se tomu ale nevyvaroval a vždycky jsem si ověřil, že je to chyba. Speciálně v dnešní době to rozhodčím říkáme, že nemají nic zakázáno, ale v diskuzích po problémových zápasech se nikdy nic pozitivního nedozví. Když se jim zápas povede, tak to všichni berou tak, že není potřeba chválit a když se jim to nepovede, tak se objevují nepříjemné příspěvky, které nikomu nic nepřinesou.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport

 

autoři: Martin Procházka , vla

Související