Pokud vás trápí zánět močového měchýře, vyhněte se alkoholu a sladkým pokrmům

10. únor 2021

Zima je zátěžové období pro ledviny a především pro močový měchýř. Pozor na močový měchýř a močové cesty bychom měli dávat i na jaře, kdy se často střídají teploty a můžeme lehce nastydnout. Právě nastydnutí bývá hlavní příčinou problémů. Důležité je proto vhodné oblečení i obuv. Součástí prevence je také dostatečný pitný režim.

Pokud je letní horké počasí, pitný režim paradoxně dodržujeme mnohem lépe než v zimě, kdy je chladno a žízní většinou netrpíme. Ovšem i když není vedro, je potřeba naše tělo zásobovat minimální dávkou 1,5 l tekutin denně. V případě prochlazení musíme tuto denní dávku značně navýšit.

Při promrznutí pomůže teplá koupel

Pokud se změní počasí nebo díky nevhodnému oblečení promrznete, můžete po návratu domů pociťovat typické pálení nebo píchání v podbřišku. První pomoc je „prolít“ se postupně přibližně 2 l tekutin, aby se případná infekce v močovém měchýři neusadila.

Při prokřehnutí může hned po příchodu pomoci i teplá vana nebo teplá sprcha, případně si můžete na chvíli dát nohy do teplé vody a pak si natáhnout teplé ponožky. Tady je ale místě opatrnost, protože teplá vana může pomoci pouze krátce po samotném prochladnutí. Po několika dnech, kdy už se zánět rozjede, už teplá vana vhodná není.

Příznaky zánětu a jeho léčba

Pokud cítíte pálení nebo řezání a navíc máte časté nucení na močení, případně se objeví v moči krev, zánět se nepodařilo utlumit. V tom případě je nutné vyhledat svého praktického lékaře. Podle výsledku testů moče lékař nasadí antibiotika nebo některá chemoterapeutika, které rovněž mohou pomoci. Na akutní i neakutní záněty močového měchýře je také několik volně prodejních léků, které v počáteční fázi mohou velmi dobře pomoci.

Akutní zánět je poměrně bolestivý a z počátku každého pacienta zastaví. Jakmile klesnou teploty a pomine bolest, většinou už s léčbou nemáme trpělivost. Velmi důležité je nepřestat užívat léky, které vám lékař předepsal.

Každému postiženému totiž hrozí recidiva zánětu, která se může objevit brzy po odeznění příznaků nebo i za několik měsíců. Nebezpečí vzrůstá právě v případech, kdy léky nedobereme. Při recidivě se pak většinou nasadí dlouhodobá léčba, aby se zamezilo dalšímu opakování infekce.

Jaké nápoje a jídlo pomohou při léčbě a prevenci

Průběh léčby i samotnou prevenci zánětu můžeme ovlivnit i výběrem nápojů a stravy. Jak již bylo zmíněno, při infekcích močového měchýře je zásadní pitný režim a ideální je vypít denně 2 – 3 l tekutin. Není nutný v tomto objemu pít pouze urologický čaj – toho klidně stačí pouze jeden šálek denně. Ideální je ovocný čaj, minerálka nebo čistá voda s citronem, pokud ovšem konzumaci kyselých nápojů a potravin umožňuje předepsaný lék.

Nevhodná jsou také sladká jídla, po kterých může dojít ke zhoršení samotné infekce. Ale rozhodně se v těchto situacích vyhněte alkoholu, a to nejen při lécích. Alkohol by v tomto případě pouze zánětlivý stav zhoršil.

Spustit audio

Související