Polibek na tykání, Vánoční noc, Maminčino cukroví. Výběr dechovek k aktuálním akcím i výročím

8. prosinec 2022

Uprostřed adventu se koná celá řada koncertů a vystoupení, ať už v kulturních domech nebo na náměstích. Samozřejmě vás v Dechovkovinkách na mnoho akcí pozveme. Nejprve ale oslavíme nadcházející 85. narozeniny Vladimíra Pfeffera; výborného moravského muzikanta a skladatele.

Vladimír Pfeffer patřil mezi dlouholeté opory Moravanky Jana Slabáka. Po vzniku Moravěnky, kam přešel s celou řadou členů původní Moravanky, bylo třeba vytvořit nový repertoár. Pan Pfeffer se dal do skládání a řada jeho písniček z té doby zlidověla. Po rozpuštění Moravěnky skládal dál a také bděl nad uměleckou úrovní kapely Sokolka. Samozřejmě je velkým milovníkem moravského vína. 85. narozeniny oslaví 11. prosince.  My mu k nim přejeme nadále dobré zdraví a posíláme valčík z jeho autorské dílny Polibek na tykání. S Moravěnkou zazpívá Jiří Helán.

Dětský folklorní soubor Notičky vás zve na svůj vánoční koncert, který se bude konat v sobotu 10. prosince od 17 hodin v kulturním domě ve Všenorech. Výborný soubor, který vede Lenka Kolářová, si připravil nejen koledy, ale i zhudebněné básně Jaroslava Seiferta, kterými mimochodem naplnil jedno ze svých alb. Poslechněte si báseň Vánoční noc, kterou zhudebnil Josef Fiala, s Notičkami zpívají Anna Kabátová a Jonáš Flemr.

Ještě chvilku necháme otevřené folklorní okénko, neboť na sobotu připadne 10. výročí úmrtí Josefa Režného, významné strakonické osobnosti. Byl vyhlášeným dudákem, učitelem a vedoucím Prácheňského lidového souboru písní a tanců. Spoluzakládal dudácký strakonický festival, který je dnes pojmem po celém světě. Sebral přes tisíc lidových písní. Umění Josefa Režného připomeneme koledou Hle, hle, támhle v Betlémě, kterou Prácheňský soubor natočil v takzvaném velkém selském obsazení.

Čtěte také

Velký dechový orchestr České Budějovice vystoupí v pátek 9. prosince při českobudějovickém adventu na náměstí Přemysla Otakara II. a zahraje zde proslulé Vránkovy koledy. O zpěv se postarají odrostlejší členové smíšeného pěveckého sboru Mendík z Jirsíkova gymnázia. Koledy se náměstím rozezní v 17 hodin, ale orchestr začne hrát o čtvrt hodiny dříve. Na náměstí tak uslyšíte i následující skladbu – Adeste fideles. Nahrávku pořídila Ústřední hudba Armády České republiky se zpěvákem Bohušem Matušem. Řídí Jaroslav Šíp.

Na středu 14. prosince je pro milovníky dechovky přichystán v táborském Divadle Oskara Nedbala koncert dvou výborných kapel: Keramičky a Valdaufinky Ády Školky. Nenechte si mimořádné muzikantské setkání ujít; začátek bude v 19 hodin. Jedna z účinkujících kapel – Valdaufinka – vás zve písní Ády Školky Hvězdičky, hvězdičky. Zpívají Miloslav Veselý a autorka textu Helena Hýnová.

Do čáslavského Dusíkova divadla vás na svůj vánoční koncert zve kapela Věnovanka. Bude se konat v neděli od 16 hodin. S Rožmitálskou Venkovankou se můžete předvánočně naladit hned dvakrát: v sobotu v Bernarticích u Milevska, kde její koncert začne v 17 hodin, a v neděli v Rožmitále pod Třemšínem. Tam se bude začínat úderem hodiny osmnácté. Ochutnejme teď společně Maminčino cukroví – píseň Jiřího Vrány a Hany Čihákové zpívají s Rožmitálskou Venkovankou Michaela Vitíková a Zdeněk Herman.

11. prosince oslaví 75. narozeniny trumpetista Karel Mach. Řečické kapele, kterou vede jeho syn Karel Mach mladší, stále vypomáhá, když je třeba. Po rozhlasových vlnách mu k narozeninám posíláme Kmotřenku – orchestrální polku Antonína Žváčka, samozřejmě v nahrávce Řečické kapely.

Spustit audio

Související