Policie asi bude moci zadržet zbraň majiteli přímo v obydlí. Schválila to sněmovna

6. květen 2016

Policie zřejmě dostane pravomoc zadržet legálně drženou zbraň přímo u majitele doma. Novelu s touto změnou schválila sněmovna. Proti hlasovala pravicová opozice a osm vládních poslanců. Omezuje podle nich svobodu občanů.

Oprávnění policie zadržet zbraň v obydlí bez svolení soudu nebo státního zástupce vzbuzovalo mezi poslanci kvůli možnému prolomení domovní svobody spory. Proti byl i branný výbor sněmovny.

Podle kritiků může být nová kompetence policie protiústavní. „Dneska jste - vy ostatní - omezili domovní svobodu. A oprávněná otázka zní, kterou svobodu nám tato vláda vezme příště,“ uvedl například šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD argumenty pravice odmítá. Policisté podle něho nepůjdou do bytu bez varování. „Policie nejprve dotyčného člověka vyzve, a teprve pokud není vydána zbraň, tak následuje možný vstup do obydlí,“ vysvětluje ministr.

Policista by mohl zadržet zbraň například kvůli podezření, že zdravotní stav jejího legálního majitele se změnil natolik, že by mohl ohrožovat svůj život nebo životy jiných lidí. Sněmovna pravomoc zúžila jen na příslušníky policejních odborů služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Platnost zbrojních průkazů se ale z nynějších deseti na navrhovaných pět let nezkrátí.

Sněmovna zamítla i návrh KDU-ČSL, aby žadatelé o zbrojní průkaz chodili na povinné psychologické vyšetření. Praktičtí lékaři by také neměli mít novou povinnost hlásit policii majitele zbraně, kterým se zhorší zdravotní stav.

Vláda novelou reagovala na tragédii v Uherském Brodě, kde střelec zabil loni v únoru osm lidí i sebe.

Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.

autor: vma | zdroj: ČTK
Spustit audio