Policie kvůli nebezpečné droze na Ostravsku obvinila už šest mužů. Přiotrávených je přes 20

13. září 2018 23:57

Policie kvůli šíření nebezpečného syntetického kanabinoidu obvinila už šest lidí. Posledním je šestatřicetiletý muž, který je rovněž obviněn z nedovolené výroby a nakládání s omamnými látkami.

Hrozí mu trest od deseti do osmnácti let vězení, zatímco pěti dříve obviněným jen trest pětiletý. Důvodem je, že jeho obvinění souvisí s případem bezdomovce, který po požití drogy zemřel.

Čtěte také‚Šluknul a dvě hodiny o sobě nevěděl.‘ Syntetický kanabinoid je nepředvídatelná droga, říká vyšetřovatel

Prvních pět obviněných je stíháno na svobodě, v případě posledního muže bude policie navrhovat vazbu, potvrdil vedoucí vyšetřování a náměstek ředitele pro službu kriminální policie Radim Wita.

„Obvinili jsme je proto, že se nějakým způsobem podíleli na distribuci látky. S tím, že po obvinění a potom, co byli vyslechnuti, byli propuštěni, protože se k trestné činnosti doznali a neexistují důvody vazby,“ dodal Radiožurnálu Wita.

Nebezpečná droga - kanabinoid, který se objevil v Moravskoslezském kraji

Policie už ve středu uvedla, že se nebezpečná látka se do oběhu možná dostala poté, co ji v kontejneru v Ostravě našla žena bez domova. Policii tvrdila, že vzala jednu bednu ze šesti, které v kontejneru byly.

Nebezpečné drogy, které se objevily v Moravskoslezském kraji

V každé krabici bylo podle moravskoslezského policejního ředitele Tomáše Kužela 500 sáčků, každý z nich mohl obsahovat jednu až dvě dávky. Se ženou je ale problematická spolupráce, není jasné, nakolik je důvěryhodná. Na případu pracují desítky policistů, jak řekl Kužel.

Původ kanabinoidu

Policie také řeší, jak se látka na Ostravsko dostala. „Bohužel tyto informace ještě nemáme. Můžeme se pouze domnívat, že to může souviset se změnou legislativy v Polsku, kde tyto látky byly v tomto roce zakázány a někdo se jich mohl na našem území zbavit. Ale to je čirá spekulace,“ podotkl v rozhovoru pro Radiožurnál Radim Wita.

Čeští policisté podle něj v této záležitosti spolupracují s polskými kolegy. „Lidem bych chtěl vzkázat hlavně to, aby se zdrželi konzumace jakýchkoliv látek, jejichž původ neznají,“ dodal.

Co je syntetický kanabinoid

Syntetické kanabinoidy jsou látky, které v mozku působí na stejné receptory jako THC, jedna z hlavních aktivních složek konopí. Jsou často prodávány jako legální alternativy zakázaných látek. Syntetický kanabinoid lze popsat jako sušenou rostlinnou hmotu podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Uživatelé zpravidla tyto látky kouří. Substance se však mohou vyskytovat též v krystalické podobě.

autoři: sva , dbr , jch
Spustit audio

Související