Policie navrhla obžalovat dva lidi a právnickou osobu za zmanipulování zakázky v kauze Lány

26. srpen 2019 10:48

Policie navrhla obžalovat dva lidi a jednu právnickou osobu za zmanipulování veřejné zakázky Lesní správy Lány. Na webu to v pondělí uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře. Případ se týká zakázky na opravu svahu u vodní nádrže Klíčava. Podle dřívějších informací byl mezi stíhanými ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

„Obvinění v souvislosti se zadáním veřejné zakázky v úmyslu opatřit jinému prospěch velkého rozsahu měli zjednat některému dodavateli přednost a výhodnější podmínky na úkor jiných dodavatelů,“ popsal podstatu skutku mluvčí.

O podání obžaloby bude rozhodovat pražské vrchní státní zastupitelství.

Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček napsal, že se v reakci na rozhodnutí policie omezí na poukaz na presumpci neviny. „V právním státě vskutku není návrh na obžalobu odsouzením,“ uvedl.

Policie v souvislosti se zakázkou zadržela v roce 2017 tři lidi, následovaly domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst včetně budovy Lesní správy Lány. Zakázku prováděly firma Energie - stavební a báňská a společnost Syner.

Podle médií je druhým obviněným ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky jeden z Balákových spolupracovníků.

Zdroj pitné vody

Klíčava je jedním ze zdrojů pitné vody pro Kladno a okolí. Oprava svahů podél nádrže skončila v Lánské oboře letos v červnu. Balák při té příležitosti uvedl, že zakázka byla stoprocentně v pořádku a že o nutnosti provést práce bylo rozhodnuto ještě v době, kdy Lesní správu Lány nevedl.

Dále řekl, že o manipulaci s cenou zakázky či o ovlivňování rozsahu prací nemá žádné informace.

Projekt v hodnotě zhruba 300 milionů korun má bránit erozi půdy a následnému usychání stromů kolem nádrže. Práce trvaly čtyři roky ve dvou etapách. Vznikly více než čtyři kilometry speciálních opěrných zdí a 7,5 kilometru zpevněných cest.

Lesní správa Lány se stará téměř o 5800 hektarů státních pozemků. Většinu tvoří lesy, součástí je též Lánská obora.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio