Policie obvinila Janouškova znalce za zkreslený posudek, hrozí mu 3 roky

1. duben 2016

V souvislosti s případem lobbisty Romana Janouška obvinili kriminalisté znalce, který u soudu svědčil v jeho prospěch. Podle informací Českého rozhlasu jde o Jiřího Dolečka. Jeho závěr se totiž lišil od těch, které si nechala zpracovat policie i soud. Znalec je obviněn kvůli křivému svědectví a nepravdivému znaleckému posudku. Hrozí mu až tři roky vězení a zákaz činnosti.

„Za uvedený trestný čin hrozí trest odnětí svobody v sazbě od šesti měsíců do tří let a trest zákazu činnosti. Ve věci jde o důvodné podezření z úmyslného zpracování hrubě zkresleného znaleckého posudku,“ upřesnil mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný.

Jméno obviněného nezmínil. Dodal také, že státní zastupitelství zatím s ohledem na probíhající vyšetřování nebude sdělovat žádné další informace.

Reakci Jiřího Dolečka i Janouškova advokáta Český rozhlas shání. Posudky pro Janouška zpracovávala kromě dopravního znalce Dolečka také společnost Dekra Automobil.

Za sražení ženy autem byl Janoušek nakonec odsouzen na 4,5 roku, trest má nyní přerušen ze zdravotních důvodů. Podnět k prověření znalců obhajoby podal soudce Tomáš Kubovec, který měl kauzu na starosti.

Výpočty prý nešlo exaktně potvrdit

Opilý Janoušek naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit.

Muž proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Nedaleko ho dopadli policisté. Ženě, která strávila měsíc a půl v nemocnici, později lobbista zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Janoušek se hájil tím, že řidičku v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi, kterou potvrzoval znalec Doleček, však vyvrátily jak odposlechy lobbistova telefonu, tak i revizní znalecký posudek z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

Jeho autoři v soudní síni zkritizovali i teorii Dekry, podle níž se žena sama zachytila zpětného zrcátka a nechala se následně Janouškovým vozem vléct. V posudku obhajoby prý bylo několik variant, přičemž ani jedna nebyla technicky přijatelná.

Program, který Dekra při zpracování simulací použila, se údajně pro analýzu dopravních nehod obvykle nepoužívá a není běžně přezkoumatelný. Výpočty tak podle Ústavu soudního inženýrství nebyly korektní, protože je nebylo možné exaktně potvrdit.

Kauza Janoušek
autor: mch | zdroj: ČTK
Spustit audio