Policie obvinila podezřelého z vraždy Romana Housky, žádá pro něj vazbu

13. březen 2014
Zprávy

Policie už obvinila podezřelého z vraždy podnikatele a vlivného politika ČSSD Romana Housky. Českému rozhlasu to potvrdil vyšetřovatel Martin Charvát. Podezřelého policie zadržela včera, dnes ho obvinila a státní zástupce bude pro něj žádat vazbu.

Náměstkyně současného hejtmana, bývalý hejtmanka a Houskova partnerka Jana Vaňhová (ČSSD) poslala do médií zprávu, že je ráda, že se vyšetřování po skoro čtyřech měsících od činu pohnulo a doufá v odsouzení pachatele.

Policisté pátrají po vrahovi od 18. listopadu, kdy byl Roman Houska zavražděn před garáží své vily v Chomutově, kde žil s Vaňhovou. Policisté na místě našli elektrický paralyzér. Tělo našel Houskův známý Vlastimil Rindoš.

„Přijel jsem k domu, leželo tam tělo, které bylo přikryté plachtou. Nebylo vidět, kdo to je. Zavolala se pak policie,“ popsal tehdy majitel stavební firmy Rindoš.

O motivu vraždy se dosud spekuluje. Vyšetřovatelé prověřovali několik verzí, například i zprostředkovávání evropských dotací či půjčování peněz.

Ani Houskovi spolupracovníci, včetně šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera, nevědí, čím se Houska živil. Známé je pouze to, že v Chomutově vlastnil dům s restaurací nižší cenové skupiny.

Se zákonem měl Houska problémy už dříve. V 90. letech ho policisté vyšetřovali kvůli údajnému vydírání, v roce 2005 soud stíhání zastavil, protože se příliš vleklo.

U soudu byl Houska i proto, že měl v roce 2003 najíždět autem na strážníka. Krajský soud ale trestný čin změnil na přestupek a chomutovská radnice ho nechala promlčet. Vloni na jaře Houska odmítl dechovou zkoušku a přišel o řidičský průkaz.

Dům, kde bydlel Roman Houska
autoři: Michaela Vydrová , jut , van
Spustit audio