Policie obvinila Ratha z přijetí úplatku, našla u něj sedm milionů

15. květen 2012

Přes půl roku detektivové sledovali středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha. Včera večer ho zadrželi nedaleko jeho domu se sedmi miliony korun. Při následném zátahu skončilo v rukou policie dalších sedm lidí. Všichni už si vyslechli obvinění.

„Byl vyslechnut jako osoba obviněná, je obviněn z trestného činu přijetí úplatku. U pana doktora Ratha bylo přímo v jeho rukou nalezeno sedm milionů korun při tom, když opouštěl určitý prostor, kde k páchání trestné činnosti došlo," uvedla na tiskové konferenci ke kauze státní zástupkyně Ústeckého kraje Lenka Bradáčová.

Policejní prezident Petr Lessy před novináři zároveň odmítl úvahy o tom, že zadržení Ratha má politické pozadí. Podle něj je tu policie proto, aby chránila zákon a odhalovala kriminalitu. Ne proto, aby pracovala na politickou objednávku.

Obvinění jsou vyslýcháni v areálu sídla protikorupční policie v Dlážděné ulici. Během odpoledne sem vjelo několik policejních aut se zatmavenými skly. Postupně přiváželi podezřelé s bundou přetaženou přes hlavu. Dva policisté s kuklou přivezli černý kufřík.

V jinak jednosměrné ulici je stále rušno, obrubníky lemují auta televizních štábů. Jestli je středočeský hejtman David Rath stále uvnitř ve výslechové místnosti, zatím není jisté.

Mezi obviněnými je údajně ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a Rathův blízký spolupracovník, někdejší poslanec Pavel Kott.

"Jedná se o podezření ze čtyř trestních činů, teď se skutečně vyjadřuji obecně ve vztahu ke všem obviněným osobám. Jedná se o trestný čin poškození zájmů Evropské unie, dále o trestný čin podplácení, přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky," popsala Bradáčová.

David Rath

Případ souvisí s evropskými dotacemi pro kladenskou nemocnici a také opravou zámku v Buštěhradu, který patří Středočeskému kraji. Smlouva na jeho rekonstrukci byla ale podepsána teprve před měsícem s firmou Konstruktiva Branko. Výrobní ředitel této společnosti potvrdil, že ve firmě jsou policisté. Zakázka přesahuje 200 milionů korun. Na místě má zde vyrůst reprezentační sídlo kraje. Podle státní zástupkyně by se kauza mohla týkat i regionálního operačního programu Severozápad.


David Rath (1965) je lékař, poslanec ČSSD, zastupitel města Hostivice a hejtman Středočeského kraje. Od roku 1991 do roku 1994 byl členem ODS. V roce 1995 založil Lékařský odborový klub, od roku 1998 do 2005 byl prezidentem České lékařské komory. Od listopadu 2005 do září 2006 byl ministrem zdravotnictví ve vládě Jiřího Paroubka. Do ČSSD vstoupil v roce 2006.

Policisté včera večer zadrželi Davida Ratha bezprostředně po spáchání trestného činu, proto ho před stíháním neochránila ani poslanecká imunita.

"Jediná výjimka, kdy nepotřebují orgány činné v trestním řízení pro obvinění poslance či senátora souhlas celé poslanecké sněmovny, je situace podle článku 27 ústavy, kdy je poslanec či senátor zadržen při spáchání trestného činu či bezprostředně po jeho spáchání," vysvětlila Bradáčová.

Souhlas s vydáním Ratha soudu vydala v pondělí předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. O jeho trestním stíhání rozhodnou poslanci na své následující schůzi 5. června.

Po skončení výslechů bude případ plně v rukou státní zástupkyně. Ta bude muset zvážit, jestli na někoho z obviněných podá návrh na uvalení vazby. V takovém případě by o něm do 24 hodin rozhodoval soud.

Čtěte také

Ke kauze se už vyjádřili i někteří politici. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měl David Rath opustit funkci hejtmana a na podzim už by své křeslo neměl obhajovat ve volbách. Zároveň by měl pozastavit své členství ve straně.

Čtěte také

Ve stejném smyslu se vyjádřil i senátor a pravděpodobný kandidát ČSSD na prezidenta Jiří Dienstbier. Předchůdce Ratha ve funkci hejtmana a současný ministr zemědělství Petr Bendl označil případ jako nejvážnější v polistopadové historii. Poprvé byl totiž zadržen špičkový politik.

Ministerstvo financí pozastavilo kvůli Rathově zadržení Středočeskému kraji čerpání evropských peněz.

autoři: mad , vav , psp , sib
Spustit audio

Více z pořadu