Policie varuje před dalšími podvodnými SMS v souvislosti s příspěvkem na bydlení

3. listopad 2022 12:32

V Moravskoslezském kraji přibývá obětí podvodných esemesek. Na policii se obrátili další lidé, kteří dostali do svého telefonu zprávu o údajném poskytnutí příspěvku na bydlení.

Příspěvek na bydlení máte k dispozici a další podobné znění SMS zpráv spolu s různými odkazy obsahujícími zkratku mpsv nebo mpvs obdrželi lidé, kteří následně v přesvědčení, že se jedná o reálné informace, klikli na obdržený odkaz.

„Poté po nich bylo na stránkách vypadajících jako stránky Ministerstva práce a sociálních věcí požadováno přihlášení se prostřednictvím bankovní identity. V mobilní aplikaci následně potvrdili požadavky, ale místo přihlášení došlo k odčerpání finančních prostředků z jejich účtů. Poškození tak přišli o úspory v řádech několika desítek tisíc korun,“ popisuje Kateřina Kubzová z moravskoslezské policie.

Podvodné odkazy

Připomíná, že jedinou obranou je obezřetnost, i když odkazy ve zprávě vypadají jako oficiální stránky ministerstva práce a sociálních věcí. „Ověřte si vždy veškeré informace nejprve na oficiálních webových stránkách, nikoliv ze zaslaných odkazů. Na podezřelé odkazy neklikejte,“ varuje policistka.

Dodává, že přístupová hesla mají lidé zadávat jen přímo do internetového bankovnictví, do kterého vstupují přes oficiální stránky a ne přes odkazy.

autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio