Politici předvedli manifestační odchod. Výpad prezidenta byl nečekaný, hodnotí inauguraci komentátor Nováček

8. březen 2018

Ve čtvrtek odpoledne složil Miloš Zeman prezidentský slib. Zahájil tím své druhé pětileté funkční období. V projevu Zeman popisoval problémy uplynulého období a za jeden z nich označil jakousi manipulaci veřejnosti. Jmenoval noviny, které vlastní podnikatel Zdeněk Bakala. Novináři v nich pracující by prý neměli mít úctu. Za nevyváženost kritizoval Českou televizi. Při těchto slovech část zákonodárců odešla z Vladislavského sálu.

Jako první opustila prostor Miroslava Němcová z ODS. Odešel i senátor Václav Chaloupek, poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek nebo předseda strany Jiří Pospíšil.

Komentátor Petr Nováček říká, že se stává, že politici opouštějí sál i při tak slavnostní události, jako je inaugurace, ale při té minulé to nebylo tak masivní jako dnes.

„Tohle byl manifestační odchod, který chtěl dát najevo politické stanovisko určité části politického spektra, protože výpad prezidenta vůči panu Bakalovi a České televizi, vůči médiím a zahrocený invektivou vůči politické straně TOP 09, ten byl asi nečekaný. Takové věci se v inauguračních projevech slyší málokdy, ty bývají státoprávnější,“ hodnotí Nováček.

Podle jeho názoru byla možnost, že prezident pojme druhý inaugurační projev smířlivěji. S potěšením zaregistroval, že ve výčtu „zločinných médií“ tentokrát chyběl Český rozhlas.

„Je to krajně nemoudré, když si proti sobě politik staví média, nota bene do takhle široké fronty. Na Západě existují také takové spory, proslulá média, která jsou ostrá a skandalizující a proti nim pak politici vystupují, ale Miloš Zeman to bere šmahem. Média, ať se mu to líbí nebo ne, zatím mají vliv na veřejnost, tak to nikdy pro toho politika a věc, kterou zastává, nemůže být dobré.“

autoři: pno , jpr
Spustit audio