Polská legenda SBB vyprodala koncert Českého rozhlasu v Olomouci

26. listopad 2014

Ve vyprodaném klubu S-cube v úterý večer odehrála koncert legendární polská rocková skupina SBB. Akce se konala v rámci oslav Českého rozhlasu Olomouc k jeho výročí 65 let od založení a 20 let od obnovení jeho vysílání.

V úterý 25. listopadu se krátce po devatenácté hodině v S-cube v Olomouci rozezněly první tóny známých skladeb polské rockové legendy SBB. Skupina vystoupila v původním složení, v jakém hrála v 70. letech. Za bubny se posadil opět Jerzy Piotrowski, na basovou kytaru a klávesy hrál Josef Skrzek a na kytaru Apostolis Anthimos.

"Jsem rád, že se koncert vydařil a S-cube byl zaplněn nejenom spokojenými posluchači Českého rozhlasu Olomouc, ale i fanoušky této skupiny, kteří přijeli z různých koutů České republiky, a dokonce i ze zahraničí.", uvedl vedoucí programu olomoucké regionální stanice Českého rozhlasu Jiří Matějů.

Po krátké přestávce na závěr večera vystoupila česká skupina Kaderus Blues Band z Moravské Třebové, která má za sebou i vystoupení na Mezinárodním festivalu Blues Alive. Jejich písně v rytmu blues krátce po desáté hodině zakončily večer.

SBB (nejprve Silesian Blues Band, později Szukaj, Burz, Buduj – Search, Break, Build neboli Hledej, boř, buduj) je polská rocková skupina, kterou v roce 1971 založil multiinstrumentalista a vokalista Józef Skrzek. Skupina SBB v období své činnosti rozvíjela několik hudebních stylů: blues-rock, jazz-rock nebo progresivní rock. V sedmdesátých letech dobyla velkých úspěchů, a to nejen v Polsku, ale i v Československu, Německu, Švýcarsku, Holandsku, Rakousku, Finsku, Švédsku, Dánsku nebo v Maďarsku. Kapela se rozpadla v roce 1980, ale v devadesátých letech se několikrát vrátila na scénu – postupně v letech 1991, 1993, 1998. Rok 2000 pro ni znamenal další comeback.

Oslavy Českého rozhlasu budou završeny výstavou o jeho historii i současnosti „Hlásí se Olomouc“, která bude k vidění ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Vernisáž se uskuteční v pondělí 8. prosince, výstava potrvá až do 15. února 2015.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.