Pomáhám, protože si pamatuji, jak mi bylo v podobné situaci, říká nevidomá držitelka Ceny Olgy Havlové

7. září 2020

Martina Půtová ztratila zrak po útoku bývalého partnera. Dnes je mimo jiné držitelkou Ceny Olgy Havlové za pomoc druhým. Účastní se projektu Návštěvy POTMĚ, prostřednictvím iniciativy Burn Fighters pomáhá lidem s popáleninami. Byl to šok, ale dnes už mi přijde přirozené, že nevidím, svěřuje se. Po krůčcích jsem spěla k samostatnosti, každá další dovednost mi dodávala sílu to nevzdat. Pomocí hlasu a chování si skládám obraz – baví mě si lidi takhle představovat, popisuje.

Martina Půtová sis moderátorem Tomášem Černým povídala na pražském Andělu, kde právě odstartovala tradiční sbírka projektu Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu na pomoc nevidomým a slabozrakým.

Čtěte také

Protože stávající epidemiologická situace osobnímu kontaktu příliš nepřeje, potkáte letos světluščí dobrovolníky v ulicích v nižším počtu, opět však v černých a žlutých tričkách s novými pokladničkami a tykadly.

Pokud byste náhodou na žádnou světlušku v ulicích nenarazili, a i přesto chtěli přispět nevidomým a slabozrakým, můžete tak učinit online. Buď nakoupit v e-shopu, nebo přispívat pravidelně na darujme.cz/svetluska.

autoři: Tomáš Černý ,
Spustit audio

Související