Pomníky padlým v 1. světové válce v okolí Ústí nad Orlicí symbolizují i radost ze vzniku nového státu

26. říjen 2018
Česko – země neznámá

V českých zemích je mnoho obcí a měst, ve kterých stojí pomníky padlým hrdinům z první světové války. A v okolí Ústí nad Orlicí v Pardubickém kraji bychom jich našli hned několik. Postaveny byly převážně v době První republiky a jejich úkolem nebyla jen pieta. Dodnes mají i velkou uměleckou hodnotu.

 

 

 

 

Obec  Řetová

První památník stojí v obci Řetová a je pískovcový. Autorem návrhu byl kamenosochař František Vocl z České Třebové. Památník je dokonce podepsaný, což nebývalo vždy pravidlem. Výjev představuje truchlící ženu, která chová dítě. Silně a viditelně vyjadřuje emoci smutku. Ke jménům obětí z první světové války přibyla později jména padlých ve válce následující.

Naprostá většina pomníků padlým byla vytvořena ve 20. letech minulého století, kdy byl dostatek peněz. Ve 30. letech pak nastoupila krize a zakázek rapidně ubylo.

Obec Horní Sloupnice

Obec Horní Sloupnice věnovala válečným obětem velkolepý monument, který na první pohled něco připomíná. Je to opět žena, která zvedá hrdě hlavu i ruku a která je symbolem hrdosti nad vznikem první republiky. Nezapře podobnost se sochou Svobody v New Yorku. Socha byla vytvořena podle návrhu Františka Formánka, přímo na zhotovení se podílel F. Koukal z Ústí nad Orlicí. I zde jsou jména obětí z první světové války a dopsaná pak jména padlých ve druhé světové válce. O kousek dál stojí malý pomníček věnovaný plukovníkovi Mikuleckému, pilotovi RAF.

Obec Dlouhá Třebová

První pamětní deska bychom tu našli ve zdejším kostele svatého Prokopa. Tu obci věnoval František Habiger. Nechal pak ještě zhotovit kříž na památku svého padlého syna. Ten se nachází u cesty vedoucí na místní železniční zastávku.

Přímo naproti kostelu, přes silnici, se nachází pomník obětem obou válek. Je specifický tím, že vznikl na počátku 50. let a jména padlých z první světové války na něm byla dopsána. Pomník vybudovala firma Lípa a Kuča z Chocně s typickým znakem státnosti – českým lvem.  Dlouhá Třebová je specifická v regionu tím, že na jejím katastru se nachází celkem čtyři takové památky.

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.