Pomoc musí být přímá. Může ji potřebovat člověk hned vedle vás, říká filantrop Tomáš Slavata

22. duben 2022
Rozhovor VR a MM

„Dlouhodobě se snažím pomáhat tam, kde to je potřeba. Nejvíc pak v dětském světě. Dělám to striktně bez prostředníků. Ve chvíli, kdy vím, že někdo chce přispět nebo se chce postarat o dítě z dětského domova, je pro mě nejlepší ho s daným světem přímo propojit. Jedině tak si uvědomí, komu doopravdy pomáhá a jak je například obtížné starat se o děti v dětských domovech,“ říká ve studiu Radia Wave filantrop Tomáš Slavata.

Slavata se dlouhodobě snaží pomáhat hlavně dětem z dětských domovů. Pořádá besedy a pravidelně také sérii sportovních závodů. Březen roku 2020 mu ale změnil směr pomoci. Od začátku pandemie zásoboval potřebnými pomůckami tam, kde bylo potřeba, a nedávno rychle reagoval i na ruskou invazi na Ukrajinu.

Tomáš Slavata

Tomáš Slavata

Filantrop a bývalý vrcholový triatlonista. Pořádá tréninkové sportovní kempy a závody, beseduje na školách a jeho vlajkovou lodí je projekt Slavata Triatlon Tour. Jde o seriál sportovních závodů po celé České republice nejen pro děti z dětských domovů. Za svou společenskou odpovědnost byl několikrát oceněn. Naposledy získal za rok 2020 evropskou cenu #BeActive Local Hero. Kromě své vlastní dcery má v péči čtyři děti z dětského domova a jedno ze sociálně slabé rodiny.

„U mě je výhoda v tom, že jsem hodně flexibilní. Snažím se najít nejjednodušší cestu. Společně s Kvido Štěpánkem, naším předním filantropem, dlouhodobě řešíme pomoc do různých uprchlických táborů. V podstatě jsme jen přehodili pomoc, která původně směřovala do Řecka. Kamiony nám jezdily do Lvova, Užhorodu, teď se snažíme pomáhat Charkovu. Máme informace, že to je místo, kam se pomoci moc nedostane,“ popisuje filantrop svůj aktuálně hlavní směr pomoci.

Slavata preferuje cestu pomoci bez prostředníka. „Každého, kdo chce pomáhat a chce se snažit ve vybraném prostoru orientovat, vyzývám, aby si on sám informace hledal. Aby si sám hlídal, co podporuje a kam investuje svůj čas,“ dodává.

Jak probíhá pomoc Ukrajině ze strany týmu Tomáše Slavaty? Proč mu během pandemie chyběla přímá pomoc? Která skupina lidí je podle něj po dvouletém boji s pandemií koronaviru nejvíc ohrožena? A jak probíhá jeho spolupráce s Oddělením sociálně-právní ochrany dětí? Poslouchejte v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.