Pomohl Slovákům zlevnit volání čtvrtý operátor, nebo ne?

4. březen 2020

Zatímco Česko marně čeká na příchod čtvrtého velkého mobilního operátora, který by zlevnil služby, Slováci nového konkurenta na trh přivedli už v roce 2013.

Čtěte také

Výsledek ale není jednoznačný. Nové podmínky české aukce na dalšího operátora se přitom částečně podobají těm slovenským. Přinese nám to nakonec slíbený a tolik očekávaný efekt?

Situace, ve které se teď Česko nachází, se některými obrysy podobá slovenské aukci z roku 2013. Z té nový slovenský operátor nakonec vzešel. Není ale zcela jednoznačné, jak se mu podařilo tamní trh proměnit. Novým slovenským operátorem se stala společnost SWAN, která v roce 2013 vydražila městské frekvence. Plnohodnotné služby ale nabídla až na podzim 2015 pod značkou 4ka společně se Slovenskou poštou. Oproti konkurenci – velkým operátorům O2, Telekom a Orange – se zpočátku zaměřila na mobilní data za nízké ceny.

„Věděli jsme, že to je cesta, jak se na trhu relativně rychle uchytit. Věděli jsme, že pokud dokážeme připravit nabídku postavenou na datech, tak oslovíme zákazníky, kteří data potřebují,“ popisuje začátek šéf SWAN Juraj Ondriš.

Neomezené balíčky? 

Nováček přišel s neomezenými balíčky dat, které na slovenském trhu žádný z trojice velkých operátorů nenabízel. Dokonce na zavedené operátory tlačí velmi nízkými cenami.

Čtěte také

Jenže – nikdo z konkurence neomezená data zatím nezavedl. A s cenami se to má podobně. Za balíčky s neomezenými voláním, SMS zprávami a přibližně deseti gigabajty dat si velcí hráči účtují minimálně 30 eur měsíčně. Srovnatelný balíček u 4ky vyjde zhruba na polovinu.

Z posledního srovnání Evropské komise vyšlo Slovensko – podobně jako Česko – jako jedna z nejdražších zemí Evropské unie v oblasti mobilních služeb, a to navzdory tlaku čtvrtého hráče. Jeho ceny ale komise do srovnání nezahrnula. Podle slovenského novináře Filipa Maxy ze serveru Živě.sk, který mobilní trh sleduje, by pak výsledky vypadaly jinak. „Patří Slovensko mezi nejdražší, nebo nejlevnější státy? Když vyhodíme 4ku, tak jsme nejdražší, když zahrneme 4ku, tak se přibližujeme k Polsku.“

Spustit audio

Související