Pondělí: Co vy, houbaření a houby?

5. září 2016

Jaká byla vaše letošní houbová sklizeň? Kdy jste začali houby sbírat? Vzpomenete si na svůj první úlovek? A na svůj největší úlovek? Máte "své" místo, kde vždycky rostou? Jaký příběh se vám vybaví ve spojitosti s houbařením? Spletli jste si někdy jedlou houbu s jedovatou?

O houbách jsme v Noční lince hovořili už několikrát, ale přiznám se, že jsem si nedávno přečetla průzkum o českých houbařích, který potvrzuje, že Češi jsou skoro stejně vášniví houbaři jako pivaři ‒ 87 % z nás považuje houby za delikatesu, tři čtvrtiny Čechů houby rádo sbírá. Navíc v posledních týdnech velká část houbařů zažívala v lese hotové žně, na sociálních sítích kolují fotografie obřích úlovků, jejichž rozměrům často my ostatní odmítáme věřit.

Jaká byla tedy vaše letošní houbová nadílka, jaký máte k houbám vztah, kdy jste našli třeba svou největší houbu? I o tom bude dnešní Noční linka.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.