Pop z masny a soundtrack k cestě do Istrie. Vydrží nové hity ve Startéru až do léta?

11. leden 2022

Song, při kterém byste slušně naklepali stehenní řízky, ale i píseň jako dělaná k rannímu pozdravu slunci na chorvatské oblázkové pláži. Udrží se dvě novinky až do léta? To asi ne, protože vítěze Startéru vyhlašujeme už koncem dubna. Jenže co když mají dnešní nasazené skladby v hitparádě potenciál dostat se fakt daleko? Uslyšíme kapelu Brixtn vyhrávat i ze zmrzlinového stánku na koupališti v Hlinsku?

Ano, to se opravdu může stát. Trio mladých kluků Brixtn pochází z Nové Pláně, ale myšlenka na kapelu se zrodila až ve stejnojmenné (akorát správně vyhláskované) londýnské čtvrti. Kluci mají venku debutovou desku, vydaný singl s názvem Děvka (no, to si dobrovolně pouštět nebudeme) a nám do soutěže poslali song Zavři oči. Tak jsme tedy zavřeli oči a zaposlouchali se a myslíme, že tahle kapela má fakt slušný tah na branku.

Cítíme se vlastně po poslechu skladby mírně zneužití. Máme pocit, že s námi bylo manipulováno, píseň to byla snad až příliš chytlavá, zpěv bezchybný, produkce vlastně docela rafinovaná. Text tak nějak normálně česky kryptický, nic, co by se nedalo zvládnout. Z nějakého důvodu to jednomu z nás připomnělo Mandrage a jejich Motýly. I Brixtn by jednou mohli ovládnout interiéry všech českých prodejen… a také posluchačských srdcí. 

Brixtn napsali dost extrovertní hitovku, to Ondřej Musil bude spíš fanoušek introvertů. Song Viajaré Hoy dal tenhle kytarista dohromady s mezinárodně poskládanou kapelou, jejíž členové mají nejspíš společnou zálibu v koukání na tenisky. Ano, Viajaré Hoy opravdu připomíná shoegazové Slowdive, možná v sobě má i něco z Cocteau Twins. Nám se to líbí. Máme při songu chuť koukat z útesů na mořské vlny. 

No ale zpátky k jádru pořadu: na koho jsme byli zlí? A proč Jonáš mluvil o psích hovínkách? Poslechněte si další díl hitparády neobjevených, zahlasujte pro své favority a pošlete vlastní song na starter@rozhlas.cz

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio