Popcorn, pohodlné sedačky a vysoké ceny. Moderní multikina přinesla revoluci ve sledování filmů

30. březen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Prvním českým kinem s více plátny pod jednou střechou bylo multikino Galaxie na pražském Jižním Městě. Otevřela ho premiéra filmu Už režiséra Zdeňka Tyce 3. dubna 1996.

Multikino vzniklo přestavěním z bývalého kulturního domu a nebylo součástí nákupního centra, jak bylo zvykem v zahraničí. Osm sálů mělo kapacitu víc než tisíc diváků.

Pohodlná křesla, moderní promítací technika a pražená kukuřice – to vše byla velká lákadla pro lidi. Přestavba sídlištního objektu trvala pouze 5 měsíců a stála kolem 100 milionů korun. Provozovatelem multiplexu byla akciová společnost Kino 2005, v jejímž čele stál Martin Kratochvíl.

Galaxie nastavila novou cenu vstupného. Zatímco v běžných kinech stál průměrně lístek 30 korun, cena v multikině byla nejméně o polovinu vyšší. Přesto Galaxie za první rok přilákala na 600 tisíc diváků.


Jak se česká společnost změnila od roku 1989? Zkuste si test!

Umíráček pro běžná kina

Další vícesálové kino se objevilo až o tři roky později. Na okraji Brna otevřeli obchodní centrum Olympia a společně s ním i multikino.

Multikina zastavila negativní trend týkající se návštěvnosti, která během 90. let stále klesala. Multiplexům se podařilo počet diváků v kinech zase navýšit.

Jejich boom ovšem často odnesla běžná kina především v menších městech a obcích. Moderním multikinům dlouho nedokázala konkurovat a mnoho z nich zaniklo.

Spustit audio