Popeleční středa, první den velikonočního půstu, který potrvá 40 dní a vyvrcholí Velikonocemi

22. únor 2023 07:48

Při velikonočním půstu samozřejmě jíst můžete, měli byste se ale zdržet masa, alkoholických nápojů a celkového obžerství. S půstem by měla být spojena i vnímavost k okolí, půst může zahrnovat také konání dobrých skutků nebo darování charitě a pomoc chudým. 

Tradici popsala etnografka Vladimíra Jakouběová. „Je to den, kdy se chodí do kostela pro takzvaný popelec, což je křížek, který nám pan farář udělá na čelo. Tento symbol nás má vrátit do onoho poklidného období, přestáváme se bavit, tancovat se nesmí, protože od Popeleční středy je země takzvaně samodruhá.“

Čtěte také

„Země se chystá v období předvelikonočního půstu na nové zrození. Není to spojeno pouze s oním liturgickým prostředím, ale i s vesnickým prostředím. A začínám nám klid.

„Máme tady období, které je spojeno s mnoha obyčeji. Jde o zklidnění až do termínu Velikonoc, které nám protínají jednotlivé postní neděle, kdy se něco děje, v každém regionu trochu jinak. A těší se všichni na Velikonoce. Popeleční středa je vlastně takovým mezníkem mezi obdobím masopustním a obdobím velikonočním, dodává etnografka Vladimíra Jakouběová.

Spustit audio

Související