Poprvé v Masarykově salonku s průvodcem. Na zámku v Lánech začaly komentované prohlídky, vstup do parku je zdarma

2. březen 2023 13:00

Na zámku v Lánech začaly pravidelné komentované prohlídky. Nově lidé také neplatí za vstup do zámeckého parku, mohou do něj vzít i psy na vodítku.

Masarykův salonek, Žlutý audienční salon nebo Modrá jídelna. Nejen tyto prostory zámku v Lánech si teď mohou prohlédnout návštěvníci. Na jedné z prvních prohlídek byl i náš reportér Tomáš Maleček.

Rok 1921, kterým všechno začalo. Barokní zámek tehdy zakoupil stát od rodu Fürstenberků, aby se stal reprezentačním sídlem prezidenta. Teď v něm návštěvníky provází také Hana Hrdinová.

Čtěte také

„Dámy a pánové, tady je kopie kupní smlouvy. Mohu klidně nechat kolovat pro zájemce. A tady z knihovny prezidenta Masaryka nahlížíme do pracovny. Ty interiéry v jeho době vypadaly jinak. Byl obklopen knihami, takže při stěnách byly knihy a také přihrádky na různé poznámky, kterým se říkalo holubníky,“ popisuje průvodkyně.

Právě Tomáš Garrigue Masaryk si lánský zámek oblíbil. V roce 1935 tu podepsal také svoji abdikaci.

„Nacházíme se na místě hudebního salonku a jídelny. Právě zde bylo v roce 1937 poslední rozloučení s prezidentem Masarykem a během těch tří dnů se sem do zámku přišlo rozloučit na 60 000 lidí,“ pokračuje v prohlídce a výkladu Hana Hrdinová.

Zámek ale využívali i komunističtí prezidenti. Oblíbil si ho třeba Klement Gottwald. Jeho vnučka v obci dokonce chodila do školky.

Zámek Lány Československý stát odkoupil 15. července 1921 od rodiny Fürstenberků. Raně barokní zámek z roku 1652 vznikl přestavbou původního renesančního zámku z roku 1592. Jeho dnešní podoba je výsledkem renovace z let 1902 až 1903. Zámecký park byl založen kolem roku 1770, na několika prvcích je zde stopa slovinského architekta Josipa Plečnika (1872 až 1957) .

Do Masarykova salonku nebo Modré jídelny se návštěvníci dostanou jenom se vstupenkou. Tu si ale zájemci musí koupit předem, přes oficiální stránky Hradu. První vypsané prohlídky byly ihned obsazeny. Vzhledem k velkému zájmu tak byly přidány i odpolední termíny.

Čtěte také

„Takže se snažíme přidávat hodiny a dny. Teď nás samozřejmě čeká domluva s novou administrativou prezidentské kanceláře. Nevíme, jaké budou jejich dispozice a pokyny. A musíme počkat také na to, jakým způsobem se nový prezident republiky vyjádří k užívání lánského zámku,“ říká ředitel Správy Pražského hradu Jan Novák a vysvětluje, proč se zámek otevřel týden před koncem mandátu prezidenta Miloše Zemana. „Začíná nová turistická sezona. V lánském parku už začíná jaro, a tak je správný čas na to, zpřístupnit nejenom park, Plečnikův skleník, ale také první patro zámku.“

Zámek se pro veřejnost opět otevře 5. a 7. března u příležitosti 173. výročí narození prezidenta Masaryka. Lánský zámek běžně veřejnosti přístupný dosud nebyl, lidé si jej mohli naposledy mimořádně prohlédnout loni v prosinci a předtím v září 2018 u příležitosti 100. výročí založení Československa.

Nové prohlídkové trasy nabízí také Pražský hrad. S průvodcem se lidé dostanou třeba na půdu svatovítské katedrály nebo do královské hrobky.

autoři: Tomáš Maleček , JMys | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio