Porod se stomií

1. říjen 2008
Pod kůži

Těhotenství, porod a pak výchova dítěte. To všechno i s handicapem, jakým je umělý vývod střeva. Pro ženy, které uvažují, zda tohle všechno se svou nemocí podstoupit, je dnešní pořad Pod kůži. V něm se dozví, že je možné rodit nejen s pomocí porodníka, ale i chirurga - gastroenterologa. Ale samozřejmě nejen pro ně. Do studia přišla pohovořit i Alice Křepínská ze Stoma linky.

Ulcerózní kolitida. To je nemoc, která může, ale nemusí znamenat ve svém důsledku život s umělým vývodem střev. Petra jí onemocněla v devatenácti letech a po rocích léčby byla postavena před fakt, že právě ona bude patřit k pacientům, kteří mají před sebou roky, možná celý život se stomií. Kromě praktických věcí, které k tomu patří, musela začít přemýšlet o tom, jestli bude někdy moci mít dítě. Je to zhruba rok, co se od svého lékaře dozvěděla, že to půjde. A na gynekologicko porodnické klinice fakultní nemocnice Královské Vinohrady to vyšlo.

Anička má v tuto chvíli za sebou prvních pár nádechů v životě. Narodila se císařským řezem a maminka Petra se s ní může na chvilku poprvé potěšit. Díky spinální anestezi je totiž při vědomí, a o všem, co se s ní dělo a ještě dít bude, má okamžité informace od dvou operatérů - porodníka a specialisty na chirurgii střev. Porodem Petřin pobyt na operačním sále nekončil. Porodník Miloslav Černý předává vedení operace chirurgovi Richardu Sequensovi.

Pojďme se teď ale vrátit v čase a připomenout, co porodu předcházelo. "V devatenácti letech mi diagnostikovali ulcerózní kolitidu. V první chvíli člověk neví, o co se jedná, ale velmi rychle jsem zjistila, jak je ta nemoc nepříjemná, která člověku život opravdu komplikuje, protože má bolesti, musí se omezovat ve stravě a navíc musí užívat léky. Každý má ten průběh jiný, ale u mě byla ta nemoc celkem úporná. Postupem let jsem musela brát vyšší a vyšší dávky nepříjemných léků, jako byly kortikoidy a imunosupresiva. Pak jsem se po několika letech začala obávat, jestli vůbec kdy budu moct mít dítě," přiblížila Petra.

Po dvou letech s umělým vývodem ale přišla dobrá zpráva. Petra může otěhotnět. "Už v ten moment, kdy mi gastroenterolog doporučil, ať jsem těhotná, tak jsem si začala shánět informace, ale zjistila jsem, že je to velmi nesnadné. A sháněla jsem je pak dál, i když jsem otěhotněla. Věřila jsem, že všechno dobře dopadne, ale i tak jsem se obávala, proto jsem informace sháněla dál. Bylo opravdu složité najít někoho s podobným příběhem," svěřila se Petra.

Žen, které porodily se stomií není málo, ale informace o nich skrývají lékařské záznamy.A tak se o nich, jak Petra zjistila, dozvíte jen těžko. Bylo proto třeba po informacích doslova pátrat. "Snažila jsem se na internetu. Tam jsem zjistila, že existují dívky nebo ženy, které porodily i se atonií, ale opravdu to byl snad jeden nebo dva články. Pak mi dost pomohla Stoma linka, což je poradní linka pro všechny stomiky, kde jsem se od paní Alice Křepínská dozvěděla, že existují v Praze lékaři, kteří se na to specializují," popsala svou cestu k informacím Petra.

Kontakt s týmem lékařů - gynekologem z gynekologicko porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a chirurgem gastroenterologem z Nemocnice Milosrdných sester Karla Boromejského v Praze byl navázán. Miminko je na světě a Petru čeká zase něco nového. "Jak to bude s dítětem si samozřejmě představit nedovedu. Je to moje první dítě, ale vzhledem k tomu, že před těhotenstvím jsem ten život zvládala, třeba i díky tomu, že mám velice chápavého manžela, tak doufám, že to budu dobře zvládat i s tím dítětem," dodala Petra.

Některé stomičky jejich lékaři od těhotenství odrazují. I když je to velmi individuální, a ne vždy to opravdu jde, je dobré se poradit s odborníky i v jiném zdravotnickém zařízení a mít u porodu, tak jako Petra, jak porodníka, tak chirurga-specialistu na gastroenterologii. Kontakty nabídne například Stoma linka.

0:00
/
0:00

Z jiného úhlu pohledu: Jsme nejdál v Evropě

Mohou ženy s umělým vývodem otěhotnět? Mohou porodit zdravé dítě? Z jiného úhlu se na tento problém podíváme v pořadu Pod Kůži s porodníkem z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Miloslavem Černým a přednostou centra chirurgické gastroenterologie nemocnice Pod Petřínem Richardem Sequensem.

"Samozřejmě lze otěhotnět i s umělým vývodem, ale za předpokladu, že je vše ostatní v pořádku v břiše. Že tam nepokračuje zánět, že třeba vytvoření umělého vývodu nepředcházelo záření. To by se třeba týkalo situací u diagnózy rakoviny konečníku." To jsou asi nejdůležitější informace pro ženy s umělým vývodem od přednosty centra chirurgické gastroenterologie v nemocnici Pod Petřínem Richarda Sequense.

A kde se dají získat informace podrobnější pro konkrétní pacientky? Začít by měly u svého gastroenterologa a gynekologa nebo se podívat na webové stránky například nemocnice Pod Petřínem. "Operujeme pacienty z celé republiky, z Čecha Moravy," doplnil Richard Sequens.

Dejme ale ještě slovo porodníkovi. Tím je v tomto týmu Miloslav Černý z fakultní nemocnice na Královských Vinohradech. "Myslím, že porodník se na tuto problematiku kouká podobně jako chirurg. Pro nás pacientky s touto chorobou jsou poměrně nová záležitost. Když jsem chodil do školy, tak jsme se učili, že pacientky s touto diagnózou nemohou otěhotnět, nemohou porodit. Pro mě je velice příjemné pracovat v tomto týmu, neboť od začátku diagnózy gravidity, od toho prvopočátku vývoje plodu, máme v té spolupráci možnost konzultovat ten stav. Víme, jak řešit komplikace, které by nastaly. Je to pro mě takové klidné zázemí a jsem schopen těhotné ženě dostatečně jak podat informace, tak i servis z hlediska problémů s tou její základní chorobou," doplnil Miloslav Černý.

A ještě srovnání se světem. Podle doktora Sequense u nás umíme minimálně to, co například ve Spojených státech amerických. "Co se týče chirurgických zákroků, tak děláme úplně to samé, co se dělá ve vyspělé Evropě a ve Spojených státech. Vlastně ti, co to u nás dělají, se to učili někde venku. Já jsem se to konkrétně učil v Americe a v Británii, takže tam není žádný rozdíl. Ale v tom přístupu, kdy od začátku chirurg-specialista na operace střev a gynekolog spolu přivedou to dítě na svět, si myslím, že jsem e nejdál i v Evropě a Ameriku ani nepočítám," dodal.

Odbornice: Dnešní možnosti se se situací před rokem 1989 vůbec nedají srovnávat

Ve studiu byla Alice Křepínská, kterou možná někteří znají ze Stoma linky, tedy linky která pomáhá lidem s umělým vývodem střev.

V České republice je kolem deseti tisíc stomiků, ale jak Alice Křepínská podotkla, jsou to většinou pacienti, kterým byla stomie vytvořena kvůli onkologickým onemocněním. Dotazů na těhotenství stomiček ale moc není. "Protože těhotenství se týká většinou pouze mladých žen, kterým byla atonie založena z důvodu chórického onemocnění střev. A vzhledem k tomu, že jsou neustále vyvíjeny dokonalejší léky na léčbu těchto onemocnění, není těchto mladých žen tolik. K založení trvalé stomie dochází vždy až poté, co medikamentózní léčba selhala," uvedla Alice Křepínská.

Přitom riziko, jestli potomek matky s chronickým onemocněním střev bude trpět stejnou chorobou, záleží na tom, jestli se podobné onemocnění nevyskytlo i u jiných rodinných příslušníků. Pokud ne, je riziko dědičnosti podle Alice Křepínské velmi malé. "Počítá se v jednotkách promile," upřesnila.

Alice Křepínská

Umělý vývod mohou mít i novorozenci. I jejich maminky se mohou obrátit pro radu na Stoma linku a obracejí se. U novorozenců je ale naštěstí stomie založena zpravidla na dočasnou dobu. "Rodičům můžeme poskytnout jak vzorky našich stomických pomůcek zdarma, tak kontakt na nejbližší stoma-sestru v jejich regionu, která jim v případě jakýchkoliv problémů může poradit. Někdy bohužel dojde k tomu, že miminko je propuštěno domů bez jakýchkoliv stomických pomůcek a tady je naše rychlá rada na místě, protože jemná dětská kůže strašně špatně snáší kontakt se střevním obsahem," doplnila Alice Křepínská.

Život stomiků velmi zlepšil. Jak Alice Křetínská podotkla, vůbec se nedá srovnat se situací před rokem 1989. Tehdy byli stomici prakticky vyřazeni ze společnosti, protože neexistovaly kvalitní stomické pomůcky ani odborná pomoc. V České republice také funguje asi 20 klubů stomiků . Členové těchto klubů se pravidelně scházejí a pořádají výlety nebo rekondiční pobyty. "To je velkým povzbuzením pro nově operované stomiky, protože na příkladu těch ostatních vidí, že i se atonií se dá žít plnohodnotný život," dodala Alice Křepínská ze Stoma linky (800 122 111).

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na naší e-mailovou adresu.

autoři: vij , lvb , vma
Spustit audio

Více z pořadu