Porodnice Plzeňského kraje už hlásí první porody žen, které utekly před válkou na Ukrajině

23. březen 2022 11:40, aktualizováno

V neznámém prostředí, i několik set kilometrů od domova se kvůli válce rodí děti ukrajinských uprchlíků. Třeba v Plzeňském kraji pomáhali s porodem nemocnice ve Stodě, v Klatovech nebo také v plzeňské fakultní nemocnici. V Plzni navíc začala fungovat speciální poradna pro těhotné nebo čerstvé maminky z Ukrajiny.

„Moje nevěsta porodila po cestě v Bratislavě, takže máme problémy dopravit ji sem. Máme problém s tím, že nemáme tatínka, aby dítě dostalo porodní certifikát, nevím, jak to jinak říct. Musel by být tatínek. Ten má ale zákaz vyjet z Ukrajiny. Takže nám s tím pomůže ambasáda,“ vyprávěla na začátku března paní Ludmila, která v Česku žije a pracuje tři roky. Teď už má u sebe konečně i svoji snachu a vnučku.

Obě pak také absolvovaly první vyšetření u plzeňské pediatričky Veroniky Jilichové Nové. „Maminka přinesla svoji Sofii, velikou hezkou holčičku, plně kojenou. Vlastně tu péči od té doby, co je pustily z porodnice v Bratislavě po tu dobu, než se zhruba za týden dostaly ke mně do ordinace, zvládly samy dobře,“ zhodnotila lékařka.

Dobrý konec má i další příběh

Marina Danylko kvůli válce porodila svoji dceru více než tisíc kilometrů od domova. Margarita přišla na svět místo ukrajinského Žytomyru ve Stodu na jižním Plzeňsku. Podle mluvčího krajských nemocnic Jiřího Kokošky šlo s největší pravděpodobností o vůbec první porod ukrajinské uprchlice v Plzeňském kraji.

Marina Danylko s dcerou Margaritou

„Pouze s jednou taškou a synem vyrazili nejprve autobusem do Lvova. Ze Lvova pak stejně jako tisíce jiných žen a dětí pěšky k polské hranici. Ptali jsme se jí, zda se nebála, že porodí na cestě. Ona odpověděla, že si to nepřipouštěla, protože za prvé měla termín až koncem března a za druhé myslela na syna, aby hlavně jeho dostala do bezpečí,“ uvedl Jiří Kokoška.

Další děti se maminkám prchajícím z Ukrajiny narodily v Klatovech nebo ve Fakultní nemocnici Plzeň. Pro nastávající, ale i čerstvé maminky funguje nově speciální poradenská služba v domě zdravotnických studií v Husově ulici 11 v Plzni. Otevřeno je každou středu mezi 14. a 16. hodinou. „Psychosociální poradenství, podporu porodních asistentek, základní zdravotnické úkony v rámci našich kompetencí, přípravu na porod, ujištění v péči o dítě, ale také nabízíme do budoucna laktační poradenství a návštěvní činnost po porodu u žen, tam kde budou bydlet,“ vysvětlila jedna z porodních asistentek nového centra Eva Hendrych Lorenzová.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související