Portalnehod.cz: Kde se v Česku nejvíc bourá

12. červenec 2021 20:48

Na českých silnicích se každý rok stane zhruba 100 tisíc dopravních nehod. Kde se bourá nejčastěji přehledně ukazuje nový portál České kanceláře pojistitelů.

Česko má svou mapu rizikových míst, na které zjistíte, kde nejčastěji se stávají dopravní nehody. Speciální portál spustila nedávno Česká kancelář pojistitelů ve spolupráci se společností DataFriends.

Na webu www.portalnehod.cz jsou barevně označená místa s počtem nehod za poslední dva roky. K dispozici jsou také informace o příčinách, o výši způsobené škody nebo třeba o počtech zraněných.

Čtěte také

Komplikované křižovatky, nepřiměřená rychlost...

Jedním z nejrizkovějších míst je podle portálu křižovatka ulic Ječná, Sokolská a Legerova v centru Prahy. Během dvou let tu stalo zhruba 120 dopravních nehod. Auta tudy jezdí až ve čtyřech jízdních pruzích a křižovatkou projíždějí i tramvaje.

Podle datového analytika Jana Chalase ze společnosti DataFriends, která portál provozuje, tam řidiči často tápou, do jakého pruhu se zařadit: "Totiž při odbočení z ulice Ječná na magistrálu odbočují tři pruhy, ale magistrála je vedená ve čtyřech. Řidiči si často nevšimnou, v jakém pruhu se nacházejí, a potom neví, do jakého pruhu se zařadit na magistrále."

Portalnehod.cz: Mapa rizikových míst

Pro změnu nepřiměřená rychlost je podle portálu hlavní přičinou častých nehod na dálnici D1 nedaleko Humpolce.

S dodržováním rychlosti mají řidiči v Česku problém obecně, potvrzuje šéf dopravní policie Jiří Zlý: "Dopravní policie se s překračováním nejvyšší povolené rychlosti setkává dnes a denně. Jen za loňský rok 2020 jsme řešili přes 350 tisíc dopravních přestupků a z toho bylo 140 tisíc zaznamenaných překročení rychlosti."

Čtěte také

Pro řidiče i úřady

Informace z Portálu nehod nemají sloužit jen řidičům, ale také samosprávám, které silnice spravují. Vysvětluje ředitel České kanceláře pojistitelů Jan Matoušek: "Chceme státu a krajům dát do ruky jasný, statisticky podložený, transparentní instrument, jak vyhodnocovat, kde peníze investovat."

Ředitelství silnic a dálnic projekt vítá. Zároveň samo využívá vlastní mapu rizikových míst. Má mobilní hlídky, které nebezpečné úseky na silnicích vyhledávají. Navíc dostávají silničáři informace z Centra dopravního výzkumu v Brně i od policie, přibližuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl: "Sledujeme každoročně aktualizovanou mapu rizikových míst. Ta ale většinou kopíruje náš přehled o silniční síti. Zároveň s dopravními inženýry hledáme úpravy a změny ke zlepšení bezpečnosti."

V loňském roce zemřelo v Česku při dopravních nehodách 460 lidí. Jaké úseky jsou statisticky nejnebezpečnější, se podívejte na www.portalnehod.cz

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio