Posilovny, knihovny i autoškoly. Podívejte se, které obchody a provozovny od pondělí otevírají

27. duben 2020

V Česku se od pondělí znovu otevírají některé obchody a provozovny. Konkrétně jde o obchody s prodejní plochou do 2500 m² včetně turistických a informačních center. Otevřít zatím nemohou provozovny v nákupních centrech, které nemají vlastní vstup z ulice. Dále jsou otevřeny knihovny, autoškoly, zoologické zahrady nebo posilovny a fitness centra, ty však bez sprch. Konat se mohou bohoslužby do 15 účastníků a konzultace všech ročníků vysokých škol.

V pondělí 27. dubna začala první vlna otevírání obchodů a provozoven, jak ji v minulém týdnu nastínila vláda. Původní harmonogram rozvolňování opatření počítal s postupným povolováním až do 8. června, podle nově schváleného plánu proces zrychluje a měl by být ukončený už 25. května.

Do té doby chce také vláda prodloužit nouzový stav, o čemž se bude hlasovat na úterní schůzi sněmovny.

Aktualizovaný harmonogram uvolňování opatření

Obchody do 2500 m²

Nově mohou otevřít všechny prodejny do 2500 m² (včetně turistických a informačních center), pokud nejsou v nákupních centrech nad 5000 m² bez vlastního vchodu. Zákazníci v nich musí dodržovat nejméně dvoumetrové rozestupy, nemůžou si zkoušet oblečení a na knihy můžou sahat jen v případě, když si předtím vydezinfikují ruce.

Personál obchodů musí mít při kontaktu se zbožím i při placení rukavice. Navíc u předmětů, na které se často sahá – například u klik, zábradlí nebo nákupních vozíků – by měly být k dispozici dezinfekční prostředky. Vrácené zboží bude muset jít do karantény.

V případě vrácení zboží zákazníkem v rámci reklamace je třeba ponechat zboží tři dny bez použití. Zboží se uloží v obalu do kontejneru či krabice s nápisem ‚kraranténa‘ a uvedenou dobu se s ním nebude manipulovat,“ řekla Radiožurnálu mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

Knihovny

Podobná pravidla budou platit i v knihovnách. Čtenáři budou výpůjčky vracet do speciální krabice nebo boxu a knihovníci s takovými knížkami budou moct manipulovat až po dvou dnech.

Zoologické zahrady

Od pondělí otevírají i zoologické, botanické a dendrologické zahrady. Zavřené však prozatím zůstanou vnitřní pavilony a expozice.

Návštěvníci si navíc musí vstupenky do zahrad koupit předem na internetu a denně smí přijít jen omezené množství lidí. Pražská zoo vpustí do areálu každý den 8500 lidí, řekl Radiožurnálu její ředitel Miroslav Bobek.

Možnost znovu otevřít nevyužijí všechny zoologické zahrady. Třeba ostravská zatím nestihla připravit areál a provoz tak, aby vyhovovaly podmínkám. Podobně je na tom i zoo v Ústí nad Labem.

Posilovny a fitness centra

Fungovat opět mohou i posilovny a fitness centra. Cvičící lidé ale musí dodržovat dostatečné rozestupy a nosit roušky. Personál musí navíc po každé lekci vydezinfikovat všechny stroje a nářadí. Mimo provoz zatím zůstávají sprchy a šatny.

Autoškoly

Na výuku mohou znovu docházet budoucí řidiči. Pro autoškoly ale platí speciální pravidla – s instruktorem smí sedět v autě jen jeden žák a po každé jízdě se musí vydezinfikovat vnitřní prostory auta i kliky u dveří.

Ministerstvo zdravotnictví také zatím autoškolám nedoporučuje dělat hromadné kurzy teoretické přípravy.

Kostely a vysoké školy

Vláda od 27. dubna rovněž povoluje bohoslužby s účastí do 15 osob a konzultace pro všechny ročníky vysokých škol. Od minulého týdne byly povoleny jen pro studenty, kteří jdou letos ke státním zkouškám.

autor: vvr | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio