Poslanec Pavel Kováčik: Po mamince jsem Moravák jak poleno

7. červenec 2020

Polovina rodiny poslance a předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika pochází ze Slovenska. On sám se však narodil v Třebíči, která mu přirostla k srdci. Jednou z jeho vášní je také ryze moravská záležitost – víno.

Politik Pavel Kováčik zdědil po tatínkovi slovenskou národnost, po mamince je, jak sám říká, Moravák jak poleno. „Když se rozpadlo Československo, nechal jsem si slovenskou národnost, protože se za svoje předky nestydím. Má rodina pochází od Bánovců nad Bebravou, z obce Ruskovce. Já jsem se narodil v Třebíči, které je pro mě rodiště s velkým R,“ říká.

Po třebíčském gymnáziu se Pavel Kováčik vydal do Brna, kde vystudoval vysokou školu zaměřenou na zemědělství. „Vše, co v životě mám a za co můžu vděčit, dlužím třebíčskému gymplu. Myslím si, že dobrý gympl dá člověku do života vše, co potřebuje, a gymnázium v Třebíči patří ke světlým dobám mého života,“ přiznává poslanec.

Jednou chovatelem, vždy chovatelem

První zaměstnání po škole a vojně našel Pavel Kováčik v JZD v Dalešicích, kde se stal faremním zootechnikem: „Byla to práce jak se zvířaty, tak s lidmi a nesmírně mě bavila. Byla to výborná průprava do života, ostatně jako celá Vysoká škola zemědělská.“

Žádná zvířata dnes sice nechová, do budoucna chovatelské zařízení ale plánuje. „Momentálně jsem bez zvířat, nepočítám-li těch pár strašilek, které mám doma. Chovatelské zařízení si ale postupně buduji, až půjdu do důchodu a budu mít na to čas, k chovatelství se zase vrátím,“ prozradil poslanec své plány Xaverovi.

Dědeček, vinař a rybář

Ve svém volném čase se Pavel Kováčik věnuje především svým třem vnoučatům, rybaření a pěstování kaktusů. „Rybařina není o tom, jestli něco chytíte nebo ne, ale o tom, že tam ráno přijdete, sednete, je tam klid a přiletí ledňáček. Je to o očištění, nikoli o nějakém úlovku,“ popisuje poslanec svoji největší zálibu. „Já osobně jsem spíše bobkař, než muškař. To znamená, že sedím, čekám, až něco přijde, rozjímám, případně dřímám,“ dodává se smíchem.

Kromě zmíněných koníčků se věnuje také vínům. „Víno je kultura, které si vážím. To není jenom nějaká ekonomická kategorie. Já myslím, že vinaři jsou lidé příjemní, pracovití, někdy až udření,“ říká poslanec, který se dokonce pokusil vyrobit vlastní víno. „Tuto zálibu jsem zdědil po svém dědečkovi z matčiny strany, který vyráběl a byl schopen vyrobit pitelné víno téměř ze všech druhů ovoce, ať šlo o obyčejné, trpké, malé trnky, rybízy nebo jablka,“ říká s úsměvem.

Zajímá vás, jaký byl Pavel Kováčik jako student gymnázia a zda umí vařit? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.