Poslechněte si aktuálně platná proticovidová opatření ve třech minutách

2. únor 2022

Co dělat, pokud jste měli rizikový kontakt s člověkem nakaženým koronavirem? Jak často se testuje a kdy musíte do karantény? Koronafokus shrnuje platná opatření jen ve dvouminutovém audiu.

Testování

Každý zaměstnanec se testuje dvakrát týdně s tím, že na ten druhý test musí nejdřív třetí den po tom předchozím.

Takže když jde někdo v práci na antigenní test v pondělí, na další by měl jít ve čtvrtek nebo v pátek. Když ten den třeba někdo zrovna není v práci, měl by se otestovat hned ten den, kdy se do ní zase vrátí.

Jiná pravidla platí u žáků a studentů, kteří se testují jednou týdně, a to každé pondělí.

Pozitivní test

Pokud je antigenní test pozitivní, je rozdíl mezi zaměstnanci a žáky nebo studenty, kteří mají povinnost potvrzovacího PCR testu.

U zaměstnanců je to ale dobrovolné. Každopádně, když máte pozitivní antigenní test, zaměstnavatel vám nařídí pětidenní karanténu, která se počítá od data odběru.

Karanténa?  

Od pondělí 31. ledna platí nová pravidla, která se týkají jak povinného testování, tak i karantény.

Lidé, kteří měli pozitivní PCR test, nemusejí 30 dní od odběru na další testování v zaměstnání nebo ve škole. Také nemusejí nastoupit do karantény v případě, že měli rizikový kontakt, a to po dobu 30 dní.

Čtěte také

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je to kvůli nízkému riziku opětovné nákazy.

„Ten, kdo prodělal omikron a měl tedy pozitivní PCR test, tak u něj je riziko, že se znovu nakazí jen velmi malé. Nulové riziko pak má v tom smyslu, že by měl mít vážný průběh nemoci,“ řekl ministr.

Pokud jste ale covid nedostali, tak pro vás dál platí povinné testování ve školách nebo v zaměstnání. Ve firmách by to mohlo podle Válka skončit asi v polovině února.

Očkovaní vs. neočkovaní

I když jste očkovaní a v posledních 30 dnech jste ani neonemocněli, musíte po rizikovém kontaktu s covid+ na pět dní do karantény. Pokud nemáte příznaky onemocnění, můžete karanténu po uplynutí lhůty ukončit.

V opačném případě byste měli kontaktovat svého praktického lékaře, který vystaví žádanku na PCR test. Pokud se nákaza potvrdí, začíná dalších pět dní izolace.

K potvrzovacímu PCR testu připomeňme, že očkovaní lidé mají aktuálně nárok za každý kalendářní měsíc na pět PCR testů zdarma.

Kdy do restaurace, na veřejné akce?

V současnosti je akceptován pouze certifikát o očkování, negativní test na koronavirus nestačí.

Od 15. února se zkracuje platnost očkování na devět měsíců. Takže pokud byl někdo na druhé dávce loni na jaře, a na posilující dávku už nešel, očkováním už se nebude moct prokázat, protože takzvaná Tečka mu zčervená. U posilující dávky zatím platnost omezená není.

Pokud máte dotazy ke covidu-19, můžete je poslat na e-mailovou adresu covid@rozhlas.cz. Koronafokus připravila Zuzana Machálková. Víc si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.